Agenda 2030 – de Globala målen
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala hållbarhetsmål för att uppnå fyra saker till år 2030. Målen är att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. De Globala målen är odelbara och inget mål kan uppnås på bekostnad av ett annat.

Den 25 september 2015 antog FN:s generalförsamling resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agendan innebär att alla 193 medlemsländer i FN förbundit sig att fram till år 2030 tillsammans jobba för att uppnå en socialt, miljömässig och ekonomiskt hållbar utveckling. Agendan innehåller 17 mål och 169 delmål.
En hållbar utveckling innebär att dagens behov tillfredsställs utan att äventyra kommande generationers möjligheter utifrån tre dimensioner:
De miljömässiga – det ska finnas goda förutsättningar för liv på jorden
De sociala – alla ska kunna ha ett gott liv
De ekonomiska – god resurshantering
Som en del i Sveriges genomförande av Agenda 2030 tillsatte regeringen i mars 2016 en delegation, Agenda 2030–delegationen, med uppgift att stödja och stimulera Sveriges arbete med de Globala målen för hållbar utveckling. Delegationens uppdrag var att:
- Föreslå en övergripande handlingsplan till regeringen,
- Främja informations- och kunskapsspridning,
- Förankra Agenda 2030 genom en bred dialog med olika samhällsaktörer.
Nordanstigs kommun har länge arbetat för hållbar utveckling både i det dagliga arbetet och i långsiktig planering och utveckling. Just nu arbetar vi för att se hur Agenda 2030 och de 17 globala målen kan implementeras i kommunens mål- och resultatstyrning och hur de kan beaktas i planeringen av kommunens verksamheter.
Här kan du se hur Nordanstig ligger till i arbetet med de Globala hållbarhetsmålen jämfört med andra kommuner.
Carolina Klüfts nya utmaning, en 17-kamp för de globala målen. (Youtube)


Miljö- och klimatstrateg
Anna Hesselgren-Heijbel
0652-362 84
Skicka ett meddelande till