Agenda 2030
Världens ledare har förbundit sig till 17 globala hållbarhetsmål för att uppnå fyra saker till år 2030. Målen är att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. De Globala målen är odelbara och inget mål kan uppnås på bekostnad av ett annat.
Klicka på respektive mål för att komma till sida med mera information.
Den 25 september 2015 antog FN:s generalförsamling resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agendan innebär att alla 193 medlemsländer i FN förbundit sig att fram till år 2030 tillsammans jobba för att uppnå en socialt, miljömässig och ekonomiskt hållbar utveckling. Agendan innehåller 17 mål och 169 delmål.
En hållbar utveckling innebär att dagens behov tillfredsställs utan att äventyra kommande generationers möjligheter utifrån tre dimensioner
De miljömässiga – det ska finnas goda förutsättningar för liv på jorden
Miljömässiga målen finns klickbara under nummer 6, 13, 14 och 15.
Hållbar energi för alla
- Löpande arbeta med energieffektivisering genom åtgärder inom el, värme och ventilation både på äldre fastigheter och vid nybyggnation.
- Bygga energisnåla hus som uppfyller kriterierna för Plushus. Ett plusenergihus är ett hus som producerar mer energi än vad det gör av med. Se filmen på youtube om plushuset som byggs i Gnarp. Länk till annan webbplats.
- All el som vi förbrukar är 100% förnybar.
Hållbara städer och samhällen
- I Nordanstig arbetar vi med att se till att landsbygden får möjlighet till fiberbaserat bredband. Ett snabbt bredband innebär tillgång till snabb kommunal service samt ger fler möjlighet att arbeta och verka här i Nordanstig. Det ger även ett minskat resande då vi ser en ökad övergång till digitala mötesformer och andra digitala lösningar.
Läs om bredband i Nordanstig. - Vårt mål är att nedskräpningen ska minska i vår kommun. Vi arbetar aktivt med kampanjer för att minska nedskräpningen och uppmuntrar skolor och föreningar att engagera sig. Vi har även genomfört en skräpmätning för att få en uppfattning om hur mycket skräp det förekommer i våra tätorter.
Läs om håll sverige rent. - Genomför skrotbilskampanj för att minska antalet skrotbilar i kommunen.
- Förbättrar möjligheterna till återvinning och cirkulär ekonomi.
Hållbar konsumtion och produktion
Bekämpa klimatförändringarna
- Vi arbetar för att våra resor och transporter ska vara 100 procent fossilfria och genom att ersätta äldre dieselbilar med elbilar minskar vi användningen av fossila bränslen. Vi har antagit en rese- och fordonspoliy med klimatväxling , 126.9 kB. för att styra våra resor till mer miljövänliga alternativ.
- Vi bygger ut laddinfrastrukturen
- Vi har tagit fram en koldioxidbudget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få insikt i våra koldioxidutsläpp.
Ekosystem och biologisk mångfald
- Att ta hand om skogen är ett viktigt uppdrag. Skogen är en boplats för många av våra fridlysta arter som finns i kommunen. Skogen lagrar även kol. Den är viktig för atmosfären och ekosystemet. Du hittar kol i trädets stam, grenar, barr, löv, rötter, dött organiskt material och i jorden. När vi tar hand om våra skogar så arbetar vi för att bevara eller gynna den bioogiska mångfalden. Vi arbetar också för att skapa en miljö som är tillgänglig och trygg för människor, djur och kryp.
De sociala – alla ska kunna ha ett gott liv
Det socialt hållbara samhället handlar till stor del om välbefinnande, rättvisa och jämlikhet. Ett samhälle där individens behov står i centrum.
Klicka på de sociala målen, nummer 1, 2, 3, 4, 5, 7, 11 och 16 så får du veta mera om målen.
Agendamål – Social hållbarhet
1. Avskaffa fattigdom
2. Ingen hunger
3. Hälsa och välbefinnande
4. God utbildning åt alla
5. Jämställdhet
7. Hållbar energi för alla
11. Hållbara städer och samhällen
16. Fredliga och inkluderande samhällen
Regionalt
Avdelningen ”folkhälsa och hållbarhet” i Gävleborg arbetar för regional utveckling utifrån folkhälsa och social hållbarhet. De initierar, deltar och stödjer processer inom flera olika områden, till exempel integration och mångfald, jämställdhet samt barn och ungas delaktighet och inflytande.
Folkhälsa och social hållbarhet på Region Gävleborgs webbplats
Lokalt
Kommunfullmäktiges antagna mål för mandatperioden 2019-2022 med Agenda 2030 målen som övergripande styrdokument.
- Utbildningsnivån ska öka under mandatperioden
- Kommunen ska minska fossilberoendet, öka energieffektiviteten samt säkerställa en hållbar produktion av förnybar el.
- Befolkningen i kommunen ska öka till 10 000 medborgaren under mandatperioden.
Social hållbarhet följs upp inom nedanstående områden och sammanställs i ett årligt välfärdsbokslut efter de prioriterade folkhälsopolitiska målen med koppling till Agenda 2030.
- Hälsa
- Trygghet
- Delaktighet och Inflytande
- Jämställdhet
- Grundläggande utbildning.
Prioriterade folkhälsopolitiska mål i Nordanstig 2020 – 2024
- Det tidiga livets villkor
- Kunskaper kompetenser och utbildning
- Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
- Inkomster försörjningsmöjligheter
- Boende och närmiljö
- Levnadsvanor
- Kontroll inflytande och delaktighet
- En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård, ej prioriterat mål-
I likhet med Agenda 2030 för hållbar utveckling uppmärksammar de folkhälsopolitiska målen att hälsoskillnaderna är en utmaning för samhället som helhet, utifrån perspektivet hållbar utveckling och ett effektivt utnyttjande av allmänna resurser. Ett samhälles välfärd och hållbarhet har direkt samband med folkhälsan och hur den är fördelad.
De ekonomiska – god resurshantering
De ekonomiska målen finns klickbara under nummer 8, 9, 10 och 12.
Vi är med i Glokala Sverige tillsammans med ett 90-tal andra kommuner och regioner. Syftet med projektet är att se till att kommunens tjänstepersoner och politiker får verktyg för att förverkliga Agenda 2030 lokalt.
Projektet är ett samarbete mellan Svenska FN-förbundet och Sveriges kommuner och regioner, SKR, och finansieras av Sida.
Verksamhetsutvecklare
Anna Dybäck
0652-362 98
anna.dyback@nordanstig.se
Skicka ett meddelande till
Trygghets- och folkhälsostrateg
Anna Maria Landewall Norfall
Skicka ett meddelande till
Folkhälsosamordnare
Signe Fridell
0652-360 81
signe.fridell@nordanstig.se
Skicka ett meddelande till
Skicka ett meddelande till