Kost och städ
Vi arbetar för att servera goda och näringsriktiga måltider som följer de nordiska näringsrekommendationerna och Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra mat i förskola, skola och äldreomsorg. Vi finns i de flesta av kommunens verksamheter – förskolor, skolor och servicehus och arbetar för att göra innemiljön både snygg och trygg!
Information om kost
Vi har i dagsläget sju produktionskök, tre mottagningskök samt fyra serveringskök. Totalt är det ungefär 50 anställda fördelat på kockar, köksbiträden och städare. Ledningsfunktionen består av två enhetschefer och en kost- och städsamordnare.
Livsmedelsverkets måltidsmodell är vår verksamhets utgångspunkt.
Hållbar mat på tallriken
Mat har stor miljöpåverkan. För att minska klimatpåverkan använder vi bönor, ärtor, linser och rotfrukter i både matlagningen och på salladsbuffén. Vi köper också kött av god kvalitet och miljömärkt fisk. Ris har en hög klimatpåverkan, därför har vi bytt till svenskodlat havreris, matvete och olika gryner.
Våra kockar jobbar kontinuerligt för att göra maträtterna mer miljösmarta. För att uppnå det behöver vi äta mindre kött och mer växtbaserade måltider. Det kött vi äter ska hålla hög kvalitet.
I våra digitala menyer kan du enkelt se vilket klimatavtryck en maträtt gör.
Lokal upphandling
Vi värnar om våra lokala producenter och är stolta över att idag kunna servera mat från Innegården i Ilsbo, Forsa Gårdsmejeri och Siljans chark.
Mindre matsvinn
Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Det är även beslutat på lokal nivå i vår kretsloppsplan och i livsmedelsstrategin.
Det som mäts – det syns. Att mäta matsvinn i förskolan, skolan och äldreomsorgen är en förutsättning för att kunna sätta in åtgärder för att mindre mat ska slängas och mer hamna i matgästernas magar.
Mätning för minskat matsvinn
Som en del av arbetet med Kretsloppsplanen, Sveriges Livsmedelsstrategi och Agenda 2030 kommer allt matsvinn på sikt att mätas och registreras vid kommunens skolor, förskolor och äldreomsorg. Skolorna i Bergsjö, Gnarp, Hassela och Ilsbo kom i gång med matsvinnsmätningen redan i mars och Bringsta skola strax därefter. Även förskolorna är på gång och därefter står äldreomsorgen på tur.
Det som mäts är kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Kökssvinnet är det som blir över vid tillagningen, serveringssvinn det som blir över vid serveringen och tallrikssvinnet är det man inte äter upp på sin tallrik.
Mätningarna hjälper personalen att få en överblick över var i serveringslinjen det uppstår mest matsvinn och arbeta utifrån det. Hur måltidsmiljön och olika maträtter påverkar svinnet kommer att analyseras. De mest populära maträtterna har faktiskt visat sig generera mest tallrikssvinn, då barnen gärna lägger på mer på tallriken än de orkar äta upp.
Genom att använda ett mindre kärl för tallrikssvinn i stället för ett större får eleverna en bättre uppfattning om hur mycket mat som slängs.
Resultatet av matsvinnsmätningarna kommer inom kort att läggas upp på informationsskärmar på skolorna, men redan nu har några skolor börjat skriva tallrikssvinnet på whiteboardtavlor, vilket har tagits emot bra av eleverna. Att se siffrorna varje dag har fått även de yngre eleverna att förstå att den mat de slänger påverkar resultatet.
Säkra måltider
Alla kostenhetens medarbetare som hanterar livsmedel genomgår regelbundet utbildning i livsmedelssäkerhet. Rutiner finns för livsmedelshygien och hanteringen av specialkost. Regelbundna kvalitetskontroller görs för att förebygga hälsorisker och säkerställa säkra och trygga måltider.
Information om städ
Vi utgår från Folkhälsomyndighetens vägledning och allmänna råd när det gäller städning och städar dagligen sammanlagt 31 783 m2, varav 8 513 m2 är undervisningslokaler och 7 425 m2 korridorer.
Vi arbetar aktivt för att minska vår klimatpåverkan genom att bland annat städa med mikrofiber och att främst använda torra städmetoder – på så sätt kan vi minska både vattenmängden och användningen av kemikalier. Genom att jobba förebyggande, vårda våra lokaler och använda oss av innovativa städprodukter håller människan, miljön och materialet längre.
Digitaliserad verksamhet
Vi har digitaliserat vår verksamhet och använder oss sedan 2021 av det webbaserade städverktyget CleanPilot för planering, drift och optimering av städleveransen för en modern behovsanpassad lokalvård.
Vi sticker ut ur mängden!
Vi använder oss i stor utsträckning av städmaskinen i-mop, en kombinerad skurmaskin. Den sparar tid och minskar miljöpåverkan då den är helt kemikaliefri och har en mycket låg vattenförbrukning. År 2018 mottog vi en utmärkelse för vår städning från organisationen Made Blue, en organisation som jobbar med att hjälpa utsatta människor att få tillgång till drickbart vatten. Varje i-mop ingår i ett program tillsammans med Made blue och det året bidrog vi med hela 57.780 liter dricksvatten till utsatta människor runt om i världen.
"Nordanstig är en kommun som sticker ut ur mängden med deras helhetsyn på städning. De förstår vikten av att städa på rätt sätt, med bra produkter och gör hela tiden aktiva val för framtiden. Med hjälp av deras i-mop städmaskiner fick Nordanstigs kommun ta emot årets Made Blue diplom från OrboTech".

Vi har digitaliserat vår verksamhet och använder oss sedan 2021 av det webbaserade städverktyget CleanPilot för planering, drift och optimering av städleveransen för en modern behovsanpassad lokalvård.

I-mop är en kombinerad skurmaskin som sparar tid och minskar miljöpåverkan.
Enhetschef kost och städ
Christina Woxlin
0652-360 10
christina.woxlin@nordanstig.se
Kost- och städsamordnare
Malin Perhson
Skicka ett meddelande till

