Kost och städ
Vi arbetar för att servera goda och näringsriktiga måltider som följer de nordiska näringsrekommendationerna och Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra mat i förskola, skola och äldreomsorg. Vi finns i de flesta av kommunens verksamheter – förskolor, skolor och servicehus och arbetar för att göra innemiljön både snygg och trygg!
Information om kost
Vi har i dagsläget sju produktionskök, tre mottagningskök samt fyra serveringskök. Totalt är det ungefär 50 anställda fördelat på kockar, köksbiträden och städare. Ledningsfunktionen består av två enhetschefer och en kost- och städsamordnare.
Livsmedelsverkets måltidsmodell är vår verksamhets utgångspunkt.
Hållbar mat på tallriken
Mat har stor miljöpåverkan. För att minska klimatpåverkan använder vi bönor, ärtor, linser och rotfrukter i både matlagningen och på salladsbuffén. Vi köper också kött av god kvalitet och miljömärkt fisk. Ris har en hög klimatpåverkan, därför har vi bytt till svenskodlat havreris, matvete och olika gryner.
Våra kockar jobbar kontinuerligt för att göra maträtterna mer miljösmarta. För att uppnå det behöver vi äta mindre kött och mer växtbaserade måltider. Det kött vi äter ska hålla hög kvalitet.
I våra digitala menyer kan du enkelt se vilket klimatavtryck en maträtt gör.
Lokal upphandling
Vi värnar om våra lokala producenter och är stolta över att idag kunna servera mat från Innegården i Ilsbo, Anderssons potatis i Hög, Forsa Gårdsmejeri och Siljans chark.
Mindre matsvinn
Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Det är även beslutat på lokal nivå i vår kretsloppsplan och i livsmedelsstrategin.
Det som mäts – det syns. Att mäta matsvinn i förskolan, skolan och äldreomsorgen är en förutsättning för att kunna sätta in åtgärder för att mindre mat ska slängas och mer hamna i matgästernas magar.
Säkra måltider
Alla kostenhetens medarbetare som hanterar livsmedel genomgår regelbundet utbildning i livsmedelssäkerhet. Rutiner finns för livsmedelshygien och hanteringen av specialkost. Regelbundna kvalitetskontroller görs för att förebygga hälsorisker och säkerställa säkra och trygga måltider.
Information om städ
Vi utgår från Folkhälsomyndighetens vägledning och allmänna råd när det gäller städning och städar dagligen sammanlagt 31 783 m2, varav 8 513 m2 är undervisningslokaler och 7 425 m2 korridorer.
Vi arbetar aktivt för att minska vår klimatpåverkan genom att bland annat städa med mikrofiber och att främst använda torra städmetoder – på så sätt kan vi minska både vattenmängden och användningen av kemikalier. Genom att jobba förebyggande, vårda våra lokaler och använda oss av innovativa städprodukter håller människan, miljön och materialet längre.
Digitaliserad verksamhet
Vi har digitaliserat vår verksamhet och använder oss sedan 2021 av det webbaserade städverktyget CleanPilot för planering, drift och optimering av städleveransen för en modern behovsanpassad lokalvård.
Vi sticker ut ur mängden!
Vi använder oss i stor utsträckning av städmaskinen i-mop, en kombinerad skurmaskin. Den sparar tid och minskar miljöpåverkan då den är helt kemikaliefri och har en mycket låg vattenförbrukning. År 2018 mottog vi en utmärkelse för vår städning från organisationen Made Blue, en organisation som jobbar med att hjälpa utsatta människor att få tillgång till drickbart vatten. Varje i-mop ingår i ett program tillsammans med Made blue och det året bidrog vi med hela 57.780 liter dricksvatten till utsatta människor runt om i världen.
"Nordanstig är en kommun som sticker ut ur mängden med deras helhetsyn på städning. De förstår vikten av att städa på rätt sätt, med bra produkter och gör hela tiden aktiva val för framtiden. Med hjälp av deras i-mop städmaskiner fick Nordanstigs kommun ta emot årets Made Blue diplom från OrboTech".
Skicka ett meddelande till
Enhetschef
Vakant
Kost- och städsamordnare
Malin Perhson
Skicka ett meddelande till