Barn och ungdom

Här kan du läsa om vad barn och ungdomar kan göra på biblioteken

Interiörbild barnhörna i Bergsjö bibliotek

Bergsjö

Interiörbild barnhörna i Gnarps bibliotek

Gnarp

Interiörbild barnhörna i Harmångers bibliotek

Harmånger

Interiörbild barnhörna i Hassela bibliotek

Hassela

Läsa och låna

På alla bibliotek i kommunen finns avdelningar för barn och ungdomar. Där kan du hitta böcker för alla åldrar och på flera språk. Varje bibliotek har även en "Äppelhylla" där det finns anpassade medier för barn och ungdomar. Har du en läsnedsättning kan du även ladda ner talböcker direkt från legimus.se. Inloggningsuppgifter till legimus.se får du på biblioteket.

På HelGebibliotekens gemensamma webbplats finns en sida för barn och en sida för ungdomar. På sidorna kan man söka efter böcker, låna e-böcker, reservera och låna om böcker samt få tips om böcker att läsa.

Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna en bok behöver man ha ett bibliotekskort. Alla som är över sex år kan få ett bibliotekskort. Dock behöver alla under 18 år lämna in en blankett som en vårdnadshavare har fyllt i. Blanketten hämtar du på biblioteket.

Mer än bara böcker

På biblioteket kan man låna böcker, läsa, spela schack, lägga pussel eller bara sitta och mysa. Ibland kan man även vara med på aktiviteter som biblioteket ordnar.

Barnboksveckor

Under två veckor på hösten, vecka 43–44, är det varje år Barnboksveckor på biblioteken i kommunen. Då finns det olika saker att göra.

2018 kunde man gå på sagostund, lyssna på spökhistorier, vara med på virkverkstad, skapa med löv och stenar samt rita och måla, tävla, titta på konst av Gunnar Greieber och se en dockteater på arabiska.

Bokklubb

På Bergsjö bibliotek finns en bokklubb för alla barn som går i årskurs 4, 5 och 6. Vi träffas en gång varje månad för att fika, läsa och prata böcker.

Sagostunder

Bergsjö bibliotek har sagostunder flera gånger per år. En del av sagostunderna gör biblioteket och Bergsjö dansstudio tillsammans.