Bibliotek

Välkommen till Nordanstigs fyra bibliotek. Här kan du hitta information om biblioteken och vilka aktiviteter som är på gång.

Biblioteken i Bergsjö, Gnarp, Harmånger och Hassela

Det händer på biblioteken

Under våren bjuder biblioteken på intressanta evenemang för både vuxna och barn. Det visas utställningar, hålls informationsträffar, ges barnföreställningar och mycket annat. Välkommen!

Utställning om skogsfinnar

Hassela bibliotek
28 april–23 maj
I slutet av 1500-talet flyttade omkring 15 000 människor från Finland till obebodda skogstrakter i mellersta Sverige. Där brände de granskogen och odlade upp ny mark. Några av de allra första skogsfinnarna i Hälsingland slog sig ned i Hassela. Länsmuseets arkeologer har undersökt spåren efter deras bosättningar, som nu visas i en utställning.

Lördagsöppet i maj

Bergsjö
21 maj klockan 11.00–13.00

Elevutställning: Jag ser dig!

Bergsjö bibliotek
2–20 maj
Vernissage måndag 2 maj klockan 16.00–18.30
En utställning med porträttfotografier av årskurs 9 på Bergsjö skola.
I samarbete med Jöran Östermans galleri Häktet där fotograf Joakim Brolin ställde ut foton från sin bok Folk på spelmanstämma.
Joakim Brolin inspirerade med fotografiets historia, sin egen resa mot att bli fotograf och gav tips om hur man tar bra porträttfotografier. Eleverna har fått porträttera personer som är viktiga i deras liv, visat vilka de är och var de känner sig som mest hemma. Därefter har de tillverkat ramar anpassade efter porträttens personligheter. De ser rakt in i kameran, vilket gör att du som betraktare blir betraktad, era ögon möts. Jag ser dig!
Ett samarbete mellan bild och trä-metall-syslöjd.

OHTSEDIDH – samiska kulturyttringar i Mellansverige

Utställning på Harmångers bibliotek
10 maj–16 juni
Samerna är ett av världens urfolk och finns i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Idag finns samer i hela Mellansverige och de har funnits där sedan en lång tid tillbaka. Samernas historia inrymmer många olika berättelser till exempel skickliga hantverkare, sockenlappar som yrkesgrupp, renskötare och ett folk som levt med och av naturen. Utställningen berättar främst om samiska spår i Dalarna, Gävleborg och Västmanland.

Bokbytarvecka

Alla bibliotek
16–21 maj
Ta med en egen bok och byt den mot någon annans!
På biblioteken finns ett bokbytarbord där du lämnar din bok och väljer ut en annan bok som du tar med dig hem. Gratis såklart!

Servicekväll för släktforskare

Bergsjö bibliotek
Torsdag 19 maj klockan 17.30–19.00
Medlemmar från släktforskarföreningen Nordanstigs bygd och släktband finns på plats för att hjälpa till med frågor och vägledning.

Utställning: Böcker genom tiderna

Bergsjö bibliotek
23 maj–17 juni
Böcker är också barn av sin tid. I utställningen visas böcker från slutet av 1800-talet fram till 1980-talet tillsammans med andra föremål typiska för sin tid. I kortare faktatexter berättas om ett urval av författarna och föremålen.

Boktips för vuxna

Bergsjö bibliotek
Tisdag 24 maj klockan 15.00
Personalen tipsar om egna bokfavoriter.
Föranmälan behövs då det är begränsat antal platser: bergsjo.bibliotek@nordanstig.se, 0652-362 00

Bokcirkel

Hassela bibliotek
Torsdag 2 juni klockan 17.00
Under våren läser bokcirkeln på Hassela bibliotek lokala författare. Till varje träff har vi läst en bok som vi pratar om. På träffen i juni pratar vi om ”Själv” av Marika Andersson. Vill du vara med hör av dig till Hassela bibliotek. 0652-404 00, hassela.bibliotek@nordanstig.se

Kul för barn

Berättarföreställning ”Den sura prinsessan”

Bergsjö bibliotek
Lördag 21 maj klockan 10.00
Välkommen till föreställningen ”Den sura prinsessan” med Fabula Storytelling – Peter Hagberg.
Den sura prinsessan skrattar aldrig. Hon säger alltid nej, usch och fy. Men så en dag får hon besök av Jack. Jack som bär på hästar, rider på kossor och gör andra tokerier. Vad tycker prinsessan om honom och tänk om hon börjar skratta?
Från 4 år.
Föreställningen tar cirka 40 minuter. Den är gratis men föranmälan behövs då det finns begränsat antal platser. Boka senast 19 maj: bergsjo.bibliotek@nordanstig.se, 0652-362 00

Skrivarverkstad

Bergsjö bibliotek
Onsdag 25 maj klockan 14.00–15.30
Gillar du att skriva berättelser? Kom till biblioteket och skriv av dig. Vi leker med språket och testar olika sätt att skriva på.
Från 10 år.
Föranmälan behövs då det är begränsat antal platser: bergsjo.bibliotek@nordanstig.se, 0652-362 00


Månadens författare

Porträttbild på Ulf Ivar Nilsson

Foto Albin Bogren

Ulf Ivar Nilsson

Varje månad presenteras olika författare och deras litteratur i satsningen Månadens författare – Gävleborg. Varje månad har även ett tema knutet till författarskapet – prosa, poesi, deckare, skräck, fakta och feelgood.

Månadens författare maj 2022 är Ulf Ivar Nilsson, tema Fakta.

På gång på biblioteken

Prenumerera på information från biblioteken
Hantera prenumeration