Bibliotek

Välkommen till Nordanstigs fyra bibliotek. Här kan du hitta information om biblioteken och vilka aktiviteter som är på gång.

Biblioteken i Bergsjö, Gnarp, Harmånger och Hassela

Det händer på biblioteken

Vill du vara med på läsmaraton?

Hassela bibliotek
4–5 november

Under ett dygn läser vi högt på biblioteket i Hassela. Vi söker nu fler läsare som vill hjälpa till att läsa en del av tiden. Kontakta Hassela bibliotek om du vill vara med, hassela.bibliotek@nordanstig.se

Servicekväll för släktforskare

Bergsjö bibliotek
Torsdag 29 september klockan 17.30–19.00

Medlemmar från släktforskarföreningen Nordanstigs bygd och släktband finns på plats för att hjälpa till med frågor och vägledning.

För frågor kontakta
Bergsjö bibliotek
0652-362 00, bergsjo.bibliotek@nordanstig.se

Utställning av gamla fotografier

Bergsjö bibliotek
5 september–14 oktober

Lars Östberg visar ett urval av gamla fotografier från Bergsjö.

Minoritetsvecka

Alla bibliotek
3–7 oktober

Under vecka 40 arrangeras minoritetsveckan i Gävleborg. Minoritetsveckan är till för att synliggöra de fem nationella minoriteternas rättigheter, kultur och språk.
På biblioteken kan du alltid ta del av litteratur som finns kopplat till de fem nationella minoriteterna. Det handlar om böcker som är skrivna på de nationella minoritetsspråken men även böcker som berör dessa grupper på olika sätt. Under minoritetsveckan uppmärksammar vi böckerna lite extra.

Föreläsningar – Historien händer här

Bergsjö bibliotek
Tisdagar klockan 11.30
Under hösten livestreamar Länsmuseet Gävleborg sju föreläsningar om lokal historia. På Bergsjö bibliotek visar vi fyra av dessa. Alla föreläsningar kan även ses via www.lansmuseetgavleborg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

11 oktober – Så har vi ätit i Gävle

Korv, knäckebröd, makaroner, praliner och pilsner är exempel på matvaror som har tillverkats i Gävle. Kaféer och restauranger har lockat uteätarna. Livsmedelsbutiker fanns i vart och vartannat gathörn. Exotiska produkter skeppades in via hamnen. Gävles mathistoria är spännande och innehållsrik.
Föredragshållare: Ingela Broström

18 oktober – Vikingatida handel och gravmynt i Gästrikland

Vikingatiden är känd som “silveråldern” på grund av den stora mängd silverskatter med mynt och smycken som hittats i norra Europa. Mynt och andra föremål av silver användes för att betala med. Mynten hittas inte bara i skatter, de dyker ibland också upp i gravar.
Föredragshållare: Richard Schill

25 oktober – Självhushållning förr

Självhushållning, en dröm för många idag, ett evigt ekorrhjul för många förr. Vi tittar närmare på hur vi gått från produktions- till konsumtionssamhälle och vad som krävts för att vara självhushållande de senaste århundradena. Vad har vi producerat, odlat och ätit?
Föredragshållare: Anna Larsdotter

1 november – En utsikt, Gävles historia genom en målning

Äldre målningar och fotografier är utmärkta källor till vår historia. Föredraget utgår från en målning från omkring 1850, på vilken de västra delarna av Gävle avbildas från Heliga Trefaldighets kyrktorn.
Föredragshållare: Ulrika Olsson

På gång på biblioteken

Prenumerera på information från biblioteken
Hantera prenumeration