MENY

Viktigt meddelande till allmänheten

Vid särskilt allvarliga händelser kan allmänheten behöva meddelas snabbt. Kommunens krisledning kan då gå ut i radio och tv och varna.

En mycket gammal radio.

VMA – Viktigt meddelande till allmänheten lämnas bland annat via Sveriges Radio, TV och text-TV. I Nordanstig finns inte de tyfoner som kan tjuta vid fara och som finns i en del större städer. Vid större händelser i vår kommun ska du därför slå på radions P4-kanal. Där ges instruktioner om vad som gäller i ditt område.

Varningar på olika sätt

  • Varning via radio och tv
  • varning genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området
  • varning genom ett sms-meddelande till mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området. VMA via SMS är en kompletterande tjänst. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas
  • varning genom ett sms-meddelande till mobiler som befinner sig i området. Detta sker genom positionering av mobiltelefoner enligt den lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2017. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.

För information vid ett VMA, ring ej nödnumret 112, ring istället informationsnumret 113 13 eller följ information på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.