Matavfall
Vad får jag slänga i den bruna tunnan? Hur sorterar jag matavfall? Hur beställer jag papperspåsar/matavfallspåsar? Här har vi samlat tips och vanliga frågor och svar när det kommer till hantering och sortering av matavfall.
Alla ska sortera sitt matavfall från 2024, oavsett om du bor i villa eller lägenhet, är i ett fritidshus, på jobbet eller i en verksamhet. Mer resurser ska cirkulera och alla i Sverige hjälps åt för att skapa en hållbar konsumtion. Bakgrunden är en ny svensk lag.
Det här gäller 2024 fram till du har fått din bruna tunna
Här hittar du information om när tunnorna körs ut och vad som gäller just nu.
Har du inte fått någon brun tunna – gör som du gjort före 1 januari 2024.
- Företag och flerbostadshus kommer att få brev två till tre veckor innan sorteringsutrustning och kärl kommer ut.
- I alla matavfallskärl som körs ut ligger sorteringskorgar och matavfallspåsar, dessa ska du själv plocka upp och ta hand om.
- Fritidshuskärl kommer att felvändas för att sopbilen inte ska tömma ut utrustningen (sorteringskorgar och matavfallspåsar) innan fritidshusägaren är på plats till våren.
- Vissa fritidshus kommer vi inte att nå på grund av oplogade vägar, dessa körs ut så snart vägarna är körbara under våren.
Preliminärt schema för utkörning av bruna tunnor
Observera att körschemat kan komma att ändras, tidsangivelserna är preliminära.
- Harmånger: vecka 2–4 (klart)
- Stocka: vecka 5–7 (klart)
- Strömsbruk: vecka 8–10 (klart)
- Jättendal: vecka 11–13
- Gnarp: vecka 14–22
- Hassela: vissa områden vecka 23–25, andra i augusti
- Ilsbo: augusti–september
- Bergsjö: ett fåtal ytterområden vecka 20–22, övriga delar i augusti–september
Matavfallet blir sedan fordonsgas för bilar och andra fordon och av slurryn som blir kvar vid gastillverkningen får vi näring som fosfor och mineraler som läggs ut på produktiv åkermark.
Matavfallet ska vara 99% rent vid gastillverkning.
Bönderna vill absolut inte ha plast på sina åkrar. Därför är det viktigt att du inte lägger något plast i den bruna tunnan.
Behöver du beställa fler papperspåsar?
Hantering av matavfall på vintern
Påsarna frös fast och är kvar i tunnan, vad ska jag göra?
Eftersom det är kallt ute kan du låta dem ligga kvar två veckor till. Ta en spade och hacka loss påsarna när det är dags för nästa tömning. När vädret pendlar mellan minus och plus är det störst risk att blöta påsar fryser fast. Ett sätt att se om påsarna lossnar inför tömningsdagen är att skaka på kärlet.
För att slippa krånglet ska du som vanligt hålla matavfallet så torrt det går redan i köket. Läs torra tips i nästa fråga nedan. Exemeplvis att byta påse ofta så att du kan rulla ihop den.
I smällkalla vintern ställer en del ut påsen en stund så att den fryser till innan de lägger den i soptunnan. Det bygger förstås på att det är minusgrader ända tills sopbilen kommer. En del ställer den lite försiktigt i mitten av den bruna tunnan för att den ska frysa till. När de kommer med nästa påse så knuffar de bort den första och ställer den nya påsen i mitten.
Mat innehåller fukt och därför bildas det kondens i tunnan. Det är hål i tunnans sidor för att släppa ut fukt. Det är också distanser under locket och ventiler i botten. Den svarta extrabotten i tunnan har hål för att lufta även neråt. Det kallas för det ventilerade systemet och används av de flesta kommunerna i Sverige.
Det är alltid fastighetsägarens ansvar att se till att avfallet går att hämta. Det innebär till exempel att man ställer fram tunnorna till en viss dag, skottar och sandar för sopbilen och hackar loss eventuella påsar som fryst fast.
Hur håller jag matavfallet så torrt det går?
Rulla ihop påsen ordentligt och lägg den försiktigt i den bruna tunnan så att påsen håller ihop. Byt påse innan den blivit överfull så att du kan rulla ihop den enkelt.
Använd alltid påshållaren! Om papperspåsen står själv på exempelvis diskbänken så blir det för tätt under påsen. När påsen inte luftas så riskerar den att blötas upp och spricka. Hållaren för papperspåsen har taggar i botten som lyfter upp påsen. Hållaren har hål i sidorna och det gör att luft cirkulerar runt påsen och torkar avfallet.
Håll matavfallet så torrt det går redan från början. Har du provat att skala potatis och morötter direkt ner i påsen? Utan att blöta ner dem under rinnande vatten. Ett smart tips är att lyfta upp hela påshållaren i diskhon när du lagar mat.
- Ett durkslag eller en sil funkar bra när du vill hälla bort soppa eller såsig mat i slasken.
- Lägg alltid använda servetter och hushållspapper i påsen så suger de upp fukt. Snytpapper lägger du också dit.
- Om du har blött matavfall kan du lägga en sida från en dagstidning i botten av påsen. Eller en bit äggkartong. Eller ta dubbla påsar när du har extra blött matavfall.
- Låt blött matavfall torka till i slasken och låt kaffefiltret vänta ett tag i kaffekokaren.
- När du mumsat på räkor eller fisk är ett tips att skölja resterna i kallt vatten och slå in dem i tidningspapper eller ta dubbla påsar. En del fryser in sina räkrester tills det är dags för soptömning och det hjälper speciellt mot lukt på sommaren.
Det bruna kärlet, påshållaren och papperspåsen är skapade för att ventilera matavfall. När matavfallet luftas så dunstar fukt och det gör att matavfallet torkar lite och påsen håller ihop.
Om den bruna tunnan och vad du kan slänga i den
Är det dyrare att ha ett brunt matavfallskärl än en egen hemkompost?
Nej, kostnaden är densamma, eftersom du bara betalar för abonnemanget för det gröna sopkärlet. Det bruna matavfallskärlet är gratis.
Kan jag välja storlek på min bruna tunna?
Nej. Det bruna kärlet för matavfall finns i en storlek och det rymmer 140 liter. Det har samma höjd som de gröna kärlen. Bredd 50 cm, djup 55 cm och höjd 107 cm.
Vad händer om jag slänger annat än matavfall i den bruna tunnan?
Villor och fritidshus
Chauffören som kör sopbil med en lyftarm på sidan av bilen har en tv-skärm i sin hytt och en kamera där kärlen töms. Om de ser att det ramlar ner annat än bruna papperspåsar ur bruna kärl så registrerar de det i datasystemet i bilen. Ibland följer vi med sopbilen och går och tittar i de bruna tunnorna.
När det blivit fel skickar avfallsavdelningen på kommunen ut brev till fastighetsägaren. På så vis får kunden chans att förbättra sin sortering. Om inte kunden sorterar bättre efter brev från oss, kan vi komma att ta ut en felsorteringsavgift på 250 kronor per kärl från 2024. Detta gäller för både restavfall, gröna kärl, och matavfall, bruna kärl.
Vi kollar även sorteringen i hela lass med matavfall. Om det behöver följas upp skickar vi ett allmänt brev till ett helt område med många bostäder.
Lägenheter
I lägenheter är det många som använder samma bruna kärl och det kan vara en utmaning att hålla fin kvalitet på sorteringen. Men vi är också fler som kan hjälpa till och rätta upp. Det är inte tänkt att du som hyresgäst ska gräva i sopor men om du ser att det ligger soppåsar fel i det bruna kärlet så kan du helt enkelt lyfta över dem till ett grönt kärl. Hyresvärden jobbar på samma sätt genom vaktmästare/husvärdar.
Chauffören som kör sopbil registrerar felet i sitt datasystem och vi får en signal. Avfallsavdelningen på kommunen skickar då ett brev till fastighetsägaren som på så vis får chans att prata och informera med sina hyresgäster. Ibland åker vi ut i soprummen för att fånga upp möjligheter till förbättringar.
Plockanalyser
Ibland gör vi en plockanalys av de bruna påsarna. Då samlar vi in matavfallet från några hundra hushåll och plockar igenom allt för hand. På så vis ser vi hur invånarna i ett område klarar av att sortera.
Är det ok att lägga fallfrukt i den bruna tunnan?
Nej, det är trädgårdsavfall. Antingen komposterar du själv eller så lämnar du din fallfrukt på återvinningscentralen.
Fallfrukt är tungt och kärlet skulle spricka om sopbilen lyfter det fullt med fallfrukt. I det bruna kärlet lägger du bara bruna papperspåsar som du rullar ihop. Kärlet blir kladdigt men om du skulle skotta ner fallfrukt blir kärlet onödigt lockande för flugor.
När man krattar ihop fallfrukt följer jord med. Tekniken som gör gas av matavfall är känslig. Jord och grus riskerar att förstöra maskinerna.
Är det ok att fylla upp den bruna tunnan med gräsklipp?
Nej, det är trädgårdsavfall. Det komposterar du antingen själv eller lämnar på återvinningscentralen. Du kan också använda det för täckodling i din trädgård.
Får jag lägga hundbajs i den bruna tunnan?
Släng alltid hundbajs i restavfallet. Bajs är avföring, fekalier och inte matavfall. Bajs från hundar och andra sällskapsdjur är inte heller godkänt substrat för biogasanläggningen. Den har tillstånd från jordbruksverket för vad de tar in och processen är certifierad.
Jag har flugor i soptunnan, vad ska jag göra?
I sommarvärme kommer flugor och de lockas till sopor. Fluglarver och flugor är inte farliga men inte mysiga heller.
Håll kärlet så rent det går
Skura som vanligt ur soptunnorna då och då med till exempel såpa. Använd en vattenslang och en kvast eller sop. Om du vill ha hjälp att tvätta kärlen kan du googla efter tjänsten ”kärltvätt” på nätet.
- Efter tvätten kan du spreja eller torka kanten på kärlet med vinäger eller ättika. Det håller flugor borta.
- Det är bra om soptunnorna står i skuggan.
- Ställ alltid ut kärlet för tömning. Även om det bara är några påsar i det.
Håll matavfallet så torrt det går
- Blöt inte ner avfallet i onödan. Ett tips är att torrskala potatis och grönsaker direkt ner i påsen.
- Rulla ihop papperspåsen ordentligt och lägg ner den försiktigt i bruna kärlet.
- Byt påse innan den blivit överfull så att du kan rulla ihop den enkelt.
- Ett durkslag eller en sil funkar bra när du vill hälla bort soppa eller såsig mat i vasken.
- Lägg alltid använda servetter och hushållspapper i påsen så suger de upp fukt.
- Om du har blött matavfall kan du lägga en sida från en dagstidning i botten av påsen. Eller en bit äggkartong. Eller ta dubbla påsar när du har extra blött matavfall.
- Låt blött matavfall torka till i slasken och låt kaffefiltret vänta ett tag i kaffekokaren.
- När du mumsat på räkor eller fisk är ett tips att skölja resterna i kallt vatten och slå in dem i tidningspapper eller ta dubbla påsar. En del fryser in sina räkrester tills det är dags för soptömning och det hjälper speciellt mot lukt på sommaren.
Om sortering av matavfall
Hur sorterar jag matolja?
Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng det i påsen för matavfall.
Om du har mycket olja eller fett så ska du hälla det i en mjölkförpackning, flaska eller dunk. Skruva sedan på locket och ta med det till återvinningscentralen.
Häll inte matolja eller fett i avloppet då kan det bli stopp.
Måste jag sortera matavfall?
Ja, det är ett lagkrav.
När man har brun tunna måste man lägga ALLT matavfall i den. Med abonnemang matavfall eller hemkompost får det inte finnas något matavfall alls i den gröna tunnan för restavfall.
Det är bra för miljön och klimatet att du sorterar ut ditt matavfall. Förutom att gasen vi tillverkar av matavfallet driver fordon så gödslar näring åkrar. Viktigt är också att fosfor i matavfallet hamnar på åkrar igen. Det bästa är så klart att äta upp maten men mat som blir avfall ska tas omhand på bästa möjliga sätt.
Det kostar mindre att skicka matavfall till biogasanläggning än att skicka restavfall (soppåsar) till förbränning.
Övrigt om matavfall
Jag vill inte sortera matavfall, vad händer då?
Vi måste sortera ut matavfall. Det är ett lagkrav.
Får jag straffavgift om jag sorterar fel?
Först får du ett brev om att sorteringen är dålig och en chans att bättra dig. Förbättras inte sorteringen får du nästa gång betala en felsorteringsavgift på 250 kronor per kärl som läggs på fakturan.
Varför gick påsen sönder?
Använd den gröna påshållaren du fick vid sorteringsstarten. Den är designad för att papperspåsen ska luftas bra.
Om du har ett kök med utdragslådor så kan du byta den gröna påshållaren för köksluckor till en grön hängande påshållare för utdragslådor. Ta med din gröna påshållare till återvinningscentralen så byter du gratis. Andra behållare för matavfall från köksleverantörer är fina men ofta för täta.
Ställ inte ner påshållaren i någon hink, låt den ha fritt utrymme runt omkring. Gå ut med påsen minst var tredje dag, gärna oftare.
Jag behöver fler papperspåsar till matavfallet, hur gör jag?
Här finns information om hur du får fler påsar.
Kan jag slänga frityrolja i soporna?
Häll matolja och rinnande fett i en flaska eller dunk. Ta med den till återvinningscentralen.
Jag har bananflugor i köket, vad ska jag göra?
Gör det lite svårare för bananflugor, blomflugor att föröka sig:
- Skölj all frukt och ta bort skadat eller övermogen frukt.
- Förvara frukt i kylskåpet.
- Släng soporna varje dag.
- Rensa avloppet, till exempel med kokande vatten. Flugorna lägger gärna ägg i fettet som samlas där.
- Lämna flaskor och burkar till pant. Småflugorna gillar även öl och läsk.
- Diska påshållaren ibland. Den tål maskindisk.
Gör en flugfälla
- 2 delar vinäger
- 1 del saft eller sirap
- några droppar diskmedel
Mina höns äter upp mina matrester. Varför ska jag ha ett brunt kärl?
Toppen att du inte slänger bort mat! Men hundar och höns kanske inte äter allt matavfall? Använd det bruna kärlet för det lilla matavfall som blir över. Exempelvis kaffesump, kycklingben och tepåsar.
Jag vill hellre ha hemkompost, hur går jag tillväga?
En kompost kan ge näringsrik jordförättring i din trädgård. Om du ska kompostera matavfall ska du anmäla det till oss.
Varför funkar inte majsstärkelsepåsar?
I vår kommun och i många andra kommuner använder vi bara papperspåsar för matavfall.
När man tillverkar biogas bryts inte majsstärkelsepåsarna ner. De blir kvar som seg plast som fastnar och förstör teknik som blandar om i matavfallet.
När man tillverkat fordonsgas blir det en rötrest och det är gödsel som sprids på marker. Det är viktigt att ingen plast följer med ut i naturen. Däremot följer matavfallspåsarna med biogödseln och gör nytta för jordkvalitén.
Det kostar mindre att upphandla behandling av matavfall utan plast. Vi kan se någon enstaka biostärkelsepåse eller plastpåse felsorterad bland matavfallet när sopbilen tömmer sitt lass. Den måste vi plocka bort med vår båtshake.
I en tid då hela samhället strävar efter att minska miljöpåverkan genom att till exempel minska mängden plast är det strategiskt rätt med en papperspåse.
Kan jag få hämtning av mitt gröna restavfallskärl en gång i månaden om jag har ett brunt matavfallskärl?
Ja det går jättebra, men du måste kontakta kundtjänst på avfall och återvinning och meddela att du vill ha det så. Det bruna matavfallskärlet kommer alltid att tömmas varannan vecka.
Kundtjänst 0652-363 00, telefontid 9.00-12.00
Administration
Avfall och återvinning
0652-363 00, telefontid måndag–fredag klockan 9.00–12.00, helgfria vardagar
avfall@nordanstig.se
Skicka ett meddelande till
Du kan dygnet runt och året om lösa många ärenden med hjälp av våra e-tjänster.
Här hittar du andra sidor med information