MENY

Hemkompost

En kompost kan ge näringsrik jordförättring i din trädgård. Om du ska kompostera matavfall ska du anmäla det till Norrhälsinge miljökontor. Komposter för trädgårdsavfall som löv, kvistar och liknande behöver du inte anmäla. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid hemkompost.

Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner har gemensamt miljökontor, Norrhälsinge miljökontor, som ligger i Hudiksvall.

Det finns många märken och modeller på marknaden. När du komposterar matavfall ska du ha en kompostbehållare som skyddar mot skadedjur (t.ex. fåglar och råttor). För att fungera under vintern ska behållaren vara värmeisolerad.

Välj rätt storlek på behållaren, minst 50 liter per person i hushållet. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare som matavfallet behöver du en större behållare, ca 100 liter per 100 m² tomtyta.

Det ska vara lätt att gå till behållaren även när det är mörkt eller snön ligger djup. Välj helst en skuggig plats men inte direkt mot norr.

Lägg ett lager med grovt material i botten. Matavfall ska blandas med kolrikt strö som sågspån, torra löv eller halm. Räkna med att 2/3 matavfall ska blandas med 1/3 kolrikt strö. Rör om i komposten flera gånger i veckan så att den syresätts.

Det bör ta mer än tre månader att fylla komposten. Fyller du den snabbt kan det bli syrebrist och dålig lukt.

Om komposten fryser på vintern kan du försöka tina den med PET-flaskor fyllda med varmt vatten.

Den halvfärdiga kompostjorden ska efterkomposteras. Komposten är färdig när temperaturen har gått ned och komposten känns som jord.

Fyra faktorer för framgång är näring, vatten, luft och temperatur.

Nej, kostnaden är densamma, eftersom du bara betalar för abonnemanget för det gröna sopkärlet. Det bruna matavfallskärlet är gratis.

Kontakt

Administration

Avfall och återvinning

0652-363 00, telefontid måndag–fredag klockan 9.00–12.00, helgfria vardagar
avfall@nordanstig.se

Skicka ett meddelande till