Projekt - Arbete och försörjning
Här hittar du arbetsmarknadsenhetens aktuella och avslutade projekt med extern finansiering.
Pågående projekt
IDIS-Inkludering, delaktighet i samverkan
Projekttid
2024-09-01–2026-10-31
Finansiering
Europeiska socialfonden – ESF
Projektledare
Bente Sandström
Ida Nilsson
Verksamhet
Projektet IDIS (Inkludering och Delaktighet I Samverkan) riktar sig till personer från 18 år och uppåt som inte klarar sin egen försörjning. Deltagarna ska genom projektet få stöd utifrån sina unika förutsättningar för att förflytta sig närmare arbetsmarknaden.
Insatserna kommer att anpassas och inriktas utifrån deltagarens behov, vilket många gånger kommer att innebära parallella insatser inom olika områden. Projektet kommer att möjliggöra att man tar inspiration över kommungränserna för att testa nya metoder och aktiviteter.
Ett nytt tillvägagångssätt som kommer att prövas är att ha en länsgemensam processledare från hälso- och sjukvården med i projektet. Processledaren ska bidra genom framförallt kunskapshöjning, lotsning av ärenden genom hälso- och sjukvårdsystemet samt utveckling av processer och arbetssätt inom vilka kommunerna och hälso- och sjukvården har viktiga roller. Kommunerna och hälso- och sjukvården kan i samverkan ge deltagarna ett mer träffsäkert stöd i rätt tid.
Utöver stödjande insatser till deltagare och en processledare som är kopplad till hälso- och sjukvården kommer projektet arbeta för att samverkan mellan aktörer som kommer i kontakt med målgruppen förbättras.
Målet med projektet är bland annat:
- Deltagarna ska ha fått stöd utifrån sina unika förutsättningar.
- Genom insatserna ska deltagarna närma sig arbetsmarknaden.
- Förbättrade förutsättningar hos deltagande aktörer till behovsanpassat stöd och parallella insatser.
Integrationssamverkan Gävleborg
Projekttid
2024-01-01–2024-12-31
Finansiering
Länsstyrelsen Gävleborg §37
Projektledare
Bente Sandström
Verksamhet
Detta är ett länsgemensamt projekt med alla kommuners flyktingverksamheter med syfte att skapa beredskap och tillräcklig mottagningskapacitet för nyanlända. Nordanstigs kommun är projektägare och den som administrerar och driver projektet. Aktiviteterna i projektet är att framför allt hålla en nära samverkan med ansvariga för flyktingverksamheterna i kommunerna och samverkande myndigheter såsom Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Statens servicecenter med flera.
Genom att anordna olika kompetensutvecklingsinsatser utan kostnad för deltagaren bibehåller och ökar vi kompetensen inom olika temaområden kopplat till arbetet med etablering, mottagande och integration. Projektledaren representerar kommunernas syn och erfarenhet inom verksamhetsområdet i olika sammanhang både regionalt och nationellt och får på så vis en omvärldsbevakning till alla berörda.
Konstbryggan
Projekttid
2024-03-01–2024-12-31
Finansiering
Länsstyrelsen Gävleborg §37a
Projektledare
Jennie Söderlund
Richard Richardsson
Verksamhet
Projektet riktar sig till nyanlända och fokuserar på att förbättra den psykiska hälsan genom att arbeta med konstterapi som metod. Sambandet mellan hälsa och kreativitet är en gammal insikt som också finner stöd i modern forskning. Konst kan hjälpa oss att uttrycka det vi inte kan sätta ord på.
Konsterapins fördelar kan sammanfattas i fyra punkter:
- Minskar ångest och främjar koncentration
- Främjar kommunikation
- Möjlighet att arbeta med känslomässiga konflikter
- Lämpad för att hantera PTSD
Under en par eftermiddagar i veckan under 2024 kommer en barn- och ungdomsgrupp och en vuxengrupp att träffas på Bergsjögården för att skapa konst och musik tillsammans. Träffarna blir ett naturligt forum för att träna språk och knyta nya kontakter. Målsättningen är att presentera en föreställning innehållande både konst och musik med temat Känslor under december 2024.
SamverkanGävleborg 2022
Projekttid
2022-11-01–2026-10-31
Finansiering
Länsstyrelsen Gävleborg med stöd ur Asyl-, Migrations- och integrationsfonden (AMIF)
Projektledare
Kristina Jernberg Gradin
Verksamhet
Projektets syfte och mål är att främja integrationen av tredjelandsmedborgare i Gävleborgs län. Med utvecklad samverkan mellan aktörer vill projektet bidra till en effektivare integrations-process, genom att tillvarata metoder och arbetssätt som minskar de strukturella hindren för målgruppen att etablera sig i samhället och komma närmare arbetsmarknaden. Projektet ska minska väntetid för målgruppen, att allt fler får möjlighet till tidiga integrationsfrämjande insatser och nätverk samt öva språket.
Projektets huvudsakliga aktiviteter
Parterna i projektet kommer att arbeta med individen i fokus. Genom kommunal aktivitetsplan skall arbetet identifieras och utvecklas lokalt.
Riksförbundet-SISU bidrar till att målgruppen får öva på svenska, få kunskap om hälsa och föreningsliv samt kunna bygga upp nätverk
Högskolan bidrar till ett fortsatt lärande, om insatser som bidrar till integration med fokus på individuella anpassningar.
UNG Nu Gävleborg
Projekttid
2023-09-01–2026-08-31
Finansiering
Medfinansieras av Europeiska sociala fonden – ESF
Projektledare
Richard Richardsson
Verksamhet
UNG Nu Gävleborg är ett projekt som riktar sig till ungdomar som varken arbetar eller studerar och som är mellan 16–29 år.
Syftet med projektet är att deltagarna ska ta del av insatser för att kunna övergå till arbete, studier eller att närma sig arbetsmarknaden och därigenom minska skillnader beroende bakgrundsfaktorer så som ofullständig skolgång, psykisk hälsa, bostadsort med mera.
Avslutade projekt
Enhetschef
Arbete och försörjning
Bente Sandström
Skicka ett meddelande till