MENY

Med ljusets hastighet runt Kittesjön

(Publicerad 2016-12-22)

Sedan några veckor tillbaka surfas det snabbt i husen runt Kittesjön. Här finns några av de 360 hushåll som fiberanslutits till Nordanstigs stadsnät under 2016.

En man sitter och arbetar i ett hemmakontor vid sin bärbara dator.

Ett kryss på väggen ritade Christer Persson. Resten fixade Fiberstaden.

– Vi är väldigt nöjda. Jag förstår inte hur man inte skulle kunna vara nöjd. Det har gått smidigt och snabbt och Fiberstaden höll tidplanen perfekt, säger Malin Honkasalo i Kitte.

Det har ganska länge funnits ett intresse för fiber runt Kittesjön, strax söder om Bergsjö. När E.ON meddelade att de skulle lägga ner kraftledningar i området förstod de boende att tillfället var rätt och beslutade att nappa på erbjudandet om samförläggning. Förutom att vinna tid blev det också billigt; kostnaden stannade på 9 800 kronor per hushåll.

Nästan alla anslutna

Hittills i år har cirka 360 villor nyanslutits till Nordanstigs stadsnät, där centrala Ilsbo och Kittesjön är de stora projekten. Förtätningar har gjorts i Mellanfjärden, Harmånger, Ol-Erstäkten, Stocka, Gnarp och Hassela, och Nordanstigs bostäder har anslutit lägenheter i Hassela och Bergsjö.

Runt Kittesjön har majoriteten av de fastboende, cirka 95 procent, anslutit sig, och det är Bengt-Ola Eriksson nöjd med. Gränsen för att genomföra projektet låg på 80 procent. Sammanlagt rör det sig om ett 90-tal hushåll. Även Bengt-Ola är nöjd med hur kommunens bolag Fiberstaden har skött projektet:

– De har varit bra att ha att göra med. Fiberstaden har varit tillmötesgående på alla sätt, säger han.

Spindeln i nätet

Bengt-Ola Eriksson har varit involverad från dag ett. Som vägansvarig i området har han haft rollen som spindeln i nätet ända sedan E.ON:s planerade grävning kom på tal. Ändå säger han att projektet inte krävt särskilt mycket ideellt arbete, Fiberstaden har skött det mesta.

Malin Honkasalo håller med:

– Jag tycker att det känns bra att Fiberstaden tänker på oss härute på landsbygden. Man blir delaktig på ett annat sätt, säger hon.

100 megabit

Christer Persson bor i en röd gård i utkanten av Söderåsen. Han och familjen surfar numera snabbt med 100 megabit in och lika mycket ut. Vi sitter i köket och han berättar att de förutom den förmånliga anslutningskostnaden också får gratis internetanslutning i ett år i paketet från Fiberstaden. De som är fritidsboende har erbjudits abonnemang som kostar enbart under den tid de nyttjas.

"Höjer värdet"

Han har bara gott att säga när han beskriver fiberprojektet runt Kittesjön.

– Det här kommer att bli ett måste, nästan lika viktigt för hushållen som när elen kom. Dessutom höjer det värdet på fastigheten, säger Christer Persson.

Han är hantverkare med eget företag, och kan nu sköta ”kontorsbiten” hemifrån.

– Det är en enorm fördel och det har inte gått tidigare. Det är faktiskt en fröjd att sitta hemma och jobba nu.

Och installationen i huset var en barnlek:

– Jag gjorde bara ett kryss på väggen där jag ville ha ledningen. Sedan kom de och fixade det. Det var en enkel installation, bara att plugga in!

Text: Lars Larsson

Foto: Jenny Söderlund


En äldre man sitter i sitt kök.

Historia och annan intressant kunskap hittar Bengt-Ola Eriksson tack vare sin nya uppkoppling. Bankaffärer och att komma ikapp på SVT Play går också lättare nu.

Två män och en kvinna med jordbruksbygd i bakgrunden.

Snabbt och smidigt! Så sammanfattar Bengt-Ola Eriksson, Malin Honkasalo och Christer Persson projektet som gett fiberuppkoppling runt Kittesjön.

Husvägg där fiberanslutningen går in.

Anslutningen in till huset är diskret.