MENY

Språkvän

Genom att bli språkvän har du möjlighet att ge någon som är nyanländ i Nordanstigs kommun en bra start i sitt nya hemland – samtidigt som du lär känna en ny kultur.

En pratbubbla med svenska flaggan inuti och en annan pratbubbla med flera olika flaggor.

En språkvän ger den som är nyanländ mer kontakt med svenskar och det svenska samhället. Det ökar kunskapen om svenska traditioner, den svenska kulturen och språket. Din insats ger de nyanlända en möjlighet att snabbare komma in i samhället.

Du kan bli språkvän!

Du behöver inga speciella förkunskaper för att bli språkvän, bara du är intresserad av att träffa människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte. Och att du vill dela med dig genom att träna svenska och visa det svenska samhället.

Alla som är över 18 år kan bli språkvän, både unga och äldre personer. Det kan vara en person, en förening, ett kompisgäng eller en familj.

Vad gör en språkvän?

Du lär känna en ny kultur och får kanske en vän för livet. Du ger av din tid och dina kunskaper om Sverige och svensk kultur, men får inga pengar i ersättning.

Det är du och den nyanlända som tillsammans bestämmer när ni ska träffas och vad ni ska göra utifrån era intressen. Ni ska i första hand umgås, ha roligt och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans eller annat som ni tycker är givande och intressant.

Vill du bli språkvän?

Ta kontakt med oss på språkvänsverksamheten i Nordanstigs kommun. Vi matchar dig med en nyanländ och hjälper dig med att planera det första mötet.

Så här går det till

När du anmält att du vill vara språkvän gör vi en matchning utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation och individuella önskemål.

Vår samordnare ordnar ett första möte mellan språkvän och nyanländ där ni får presentera er för varandra. Efter en första träff sköter ni kontakten själva. Ni kan kontakta samordnaren om ni känner att ni behöver.

Matchningen kan ta olika tid; allt från veckor till månader. Vi vill att era önskemål ska stämma överens och det kan ta tid innan det finns någon som passar just dina intressen.

Berika ditt och andras liv – bli språkvän du också!

Kontakt
Porträttbild på Jennie Söderlund

Flyktingsamordnare

Jennie Söderlund

0652-360 23, 070-190 12 61
jennie.soderlund@nordanstig.se

Skicka ett meddelande till