Aktiviteter
Fler aktiviteter kan tillkomma. Håll utkik här och i sociala medier.
Foto: Nordanstigs kommun
Midsommardagen 21 juni
Vi öppnar för säsongen.
Torsdag 3 juli kl. 13.00–15.00: Barnens dag på Ersk-Mats
Gör ditt eget vykort!
Dekorera egna vykort med inspiration från väggmålningarna på hälsingegårdarna. Personal från Hälsinglands Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar dig hur.
I alla tider har folk gillat att dekorera saker och göra det fint och färgglatt omkring sig. Det märks inte minst i Hälsingland. Här finns en rik tradition av väggmåleri, som man än idag kan se exempel på i gamla hälsingegårdar. Rum som användes till fest ville man göra särskilt fina. Man målade på fri hand, med schabloner eller blocktryck. Hälsinglands tradition med väggmåleri är så speciell och värdefull att sju gårdar fått titeln världsarv, tillsammans med bland annat pyramiderna.
Ålder: från 5 år och uppåt
Gratis, ingen föranmälan.
Söndag 27 juli kl. 18.00: Finnskogsmusik med Anna Fält
Finnskogsmusik och sång med Anna Fält, mångsidig folkmusiker, sångerska, kompositör, artist och sånglärare. Hon är finländare och har sina rötter i Karelen och Savolax, men bor sedan många år i Malmö.
Anna Fälts konserter är en blandning av olika folksångtraditioner och eget nyskrivet material: besvärjelser, vaggisor, vallmusik och olika sätt att använda rösten som instrument. Konserten är en hyllning till människorösten, vokala traditioner och det finska nationalinstrumentet kantele.
Biljetter
Entré 130 kronor. Betalas på plats, swish eller kontant. Barn under 5 år gratis i sällskap av målsman.
Serveringen är öppen.
Fredag 1 augusti kl. 18.00: Historier från Hälsingland – Skogsfinnar i både vidskepelse och verklighet
Följ med på en resa i den skogsfinska kulturen där vi får lära känna varelser från den skogsfinska mytologin, möta trollkunniga skogsfinnar med också ta del av märkliga livsöden i finnskogarna. Varför ansågs skogsfinnarna som bosatte sig i finnskogen redan på 1500- och 1600-talet vara mer vidskepliga och trollkunniga än andra? Hur blev deras nya liv bland svenskarna? Vad kan vi idag lära oss av skogsfinnarnas kultur och synsätt på naturen?
Under kvällen får vi också höra historier om möten med väsen, märkliga livsöden och hemsökta platser från flera delar av kommunen.
Medverkande
Robert Fors är historiker och verksamhetsledare i Loos Koboltgruva, ett arbetslivsmuseum i nordvästra Hälsingland.
Fredrik Bäck är kollega med Robert i Loos Koboltgruva. Han har tidigare arbetat som lärare och barnskötare.
Biljetter
Entré 130 kronor. Betalas på plats, swish eller kontant. Barn under 5 år gratis i sällskap av målsman.
Serveringen är öppen.
Hela sommaren: Utställning om Mottiland
Skärmutställning om området Mottiland och de byar som finns i området. Mottiland kallas det finnskogsområde som ligger på båda sidor längs gränsen mellan Hälsingland och Medelpad.
Utställningen visas i den gamla ladugården och har tagits fram av Edgar och Barbro Lycksell i Bjuråker. De är amatörforskare med ett stort engagemang för finnskogarnas kultur och historia.
Spelmän alltid välkomna!
Ta gärna med instrument och spela när vi har öppet.