MENY


Vattenvård väckte debatt i fullmäktige

Nytt direktiv för kommunens vattenvård ska ge flexibilitet i miljöåtgärderna, kraftig höjning av fjärrvärmetaxan och dyrare sotning. Det var några av punkterna på kommunfullmäktiges sista sammanträde innan sommaruppehållet.

Vårens sista fullmäktigesammanträde inleddes med ledamöternas frågestund. Petter Bykvist (V) önskade en uppdatering av de nya modulerna vid äldreboendet Sörgården i Bergsjö: Har inflyttningen kommit igång? undrade han.

Ola Wigg (S) svarade att förhoppningen är att några boende kan flytta in redan under sommaren, men inte förrän i höst väntas de nya lokalerna vara fullt belagda.

Bykvist undrade också om processen är igång att gå in i samarbete med Hudiksvall kring bland annat gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Vid förra kommunfullmäktige beslutades att Nordanstig ska begära utträde ur Hälsinglands utbildningsförbund.

Tor Tolander (M) svarade att ett övergripande samverkansavtal med Hudiksvalls kommun har undertecknats och förhandlingar inletts på både tjänstemanna- och politikernivåerna.

Långsiktigt vattenvårdsarbete

Sedan 2015 har en rad vattenvårdande insatser genomförts i flera av kommunens vattendrag. Åtgärderna har skett utifrån den fiskevårdsplan som antogs 2014. Kommunfullmäktige klubbade nu ett genomförandedirektiv för vattenvårdsprojektet och att avsätta en miljon kronor för första årets genomförande. Finansiering för kommande år ska arbetas in i mål- och budgetprocessen.

Med genomförandedirektivet ges möjlighet till ett långsiktigt och systematiskt vattenvårdsarbete. Det handlar i huvudsak om att i mindre delprojekt ta bort vandringshinder och återställa vattendrag till vad de en gång varit. Varje åtgärd anses i sig värdefull, men direktivet förbinder inte kommunen att genomföra alla identifierade åtgärder.

Kommunens projektledare, Trollet Ingelman Åslund, berättade vad som hittills gjorts och om miljönyttan med åtgärderna. Hon slog också ett slag för några filmer om vattenvård på kommunens webbplats.

Fråga som väckte debatt

Om Trollet stod för ekologin pratade Ola Wigg mer om ekonomin. Målsättningen är att medfinansieringen i de vattenvårdande projekten ska ligga på åtminstone 70 procent. Han lyfte också att kommande åtgärder betyder arbetstillfällen.

Frågan väckte en del debatt där Stefan Bergh (NoP), ansåg att det finns andra åtaganden i kommunen som är högre prioriterade, särskilt som kommunernas ekonomier ser ut att stå inför tuffare tider. Han yrkade därför på avslag på flera punkter och återremiss på en annan. Yrkandet stöddes av partikamraten Andreas Högdahl, som ville prioritera kärnverksamheter.

Fler ledamöter hade en del att säga. Vikten av att göra vad man kan för miljön och klimatet och vara en föregångare, lyftes av Petter Bykvist, som yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. Eva Andersson (SD) ansåg att det är väl använda pengar för ett projekt som är viktigt, inte bara för miljön, utan också för turismen.

Inget gehör för ändringsyrkanden

Stig Eng (C), yrkade avslag på att lägga 15 miljoner kronor på att dra kommunalt vatten till fastigheter som drabbas om en damm i Gnarpsån rivs. Summan nämns i en bilaga, men Ola Wigg ansåg inte att det går att plocka delar ur bilagor till beslutsunderlagen. Dagens beslut betyder inte heller att varje åtgärd ska genomföras. Finns i framtiden inte majoritet för att satsa på exempelvis kommunala anslutningar i Gnarp så blir det inte heller så, framförde han.

I Engs ändringsyrkande fanns även en punkt om att ersättning bör utgå till markägare som påverkas av vattenvårdsåtgärder. Efter votering klubbades kommunstyrelsens liggande förslag i dess helhet av fullmäktige.

Flera av måndagens punkter handlade om taxor där frågan om en större höjning av fjärrvärmetaxan stod i fokus. På grund av kraftiga prishöjningar på flis klubbade fullmäktige igenom en drygt 20-procentig höjning av taxans rörliga del att gälla från 1 juli 2023. Det är enligt Nordanstigs Fjärrvärme AB, världs- och marknadsläget med minskad tillgång på råvara som ligger bakom prisökningarna.

Dyrare sotning klubbad

Även taxan för sotning och brandskyddskontroll höjs. Sotningstaxan höjs med 14 procent och motiveras av arbetsmiljörisker för sotningsföretagens anställda och som Arbetsmiljöverket meddelat vid tillsyn. För en normalvilla innebär beslutet att sotningskostnaden ökar från 373 till 584 kronor. Höjningen gäller från 1 juli.

Fullmäktige antog också ny taxa för räddningstjänstens myndighetsutövning enligt lagen om skydd mot olyckor samt lagen om brandfarliga och explosiva varor. I och med beslutet kan all den tid som läggs på tillsyn enligt lagarna debiteras. Den nya taxan är densamma för Hälsinglands alla räddningstjänster som numera har ett gemensamt förebyggande arbete.

Här kan du se fullmäktiges sändning i efterhand (startar 1:59:00 in i videon) Länk till annan webbplats.

Kallelser och protokoll

Kommunens grafiska våg på vit bakgrund med kommunens logotyp

För mer information

Eva Engström, kommunsekreterare
0652-361 03, eva.engstrom@nordanstig.se