MENY


Så förbereder du dig inför årets vårflod

Samhällets resurser används i första hand till att skydda samhällsviktig verksamhet. Det innebär att du som är fastighetsägare själv ansvarar för ditt hus. Det är dags att se om det!

Dagar som i dag porlar det i diken och bäckar och påminner om den vårflod som närmar sig. I vår kommun finns inga nationellt utpekade riskområden för översvämning, men med stormen Hans i färskt minne vet vi att även vi kan drabbas. Det är alltså dags att fundera kring hur en häftig vårflod skulle påverka din fastighet.

Var förberedd!

Som med det mesta är det bra att vara förberedd. På vår webbplats finns information och tips om hur du förebygger skador av smältande snö och is, och vid risk för översvämning.

Det är också klokt att se över villkoren i din hemförsäkring och att dokumentera i och kring fastigheten genom att ta bilder.

Om du är på resande fot bör du undvika att gå eller köra bil genom översvämmade områden. Det kan räcka med en halvmeter strömmande vatten för att dra omkull dig eller få bilen att driva iväg. Vid en nödsituation där det är fara för liv och hälsa – ring 112.

Ansvaret är ditt eget

Det är också viktigt att ha det egna ansvaret klart för sig. Samhällets resurser används i första hand till att skydda samhällsviktig verksamhet. Det innebär bland annat att räddningstjänsten prioriterar uppdrag som skyddar liv och hälsa i händelse av en översvämning. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för egna fastigheter om de drabbas.

När vårfloden startar kan du följa väderläget på smhi.se Länk till annan webbplats. där eventuella varningar kommer att utfärdas.

Checklista vid översvämningsrisk Länk till annan webbplats.

Så förbereder du dig för översvämning Länk till annan webbplats.

Säkerhet och hemberedskap på nordanstig.se

Vattnet forsar i Svedbro, Gnarp.