Nya socialtjänstlagen
I juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft. Den ersätter den gamla från 1980. Omställningen till framtidens socialtjänst och välfärd sker i alla våra verksamheter, alltså inte bara på omsorgs- och det sociala området.

Den nya socialtjänstlagen kännetecknas av bättre tillgänglighet och ett utbyggt förebyggande arbete.
Mycket i den nya lagen finns i det arbete vi gör redan i dag, men vissa delar blir det mer fokus på i omställningen till framtidens socialtjänst.
Det har tillkommit nya målgrupper inom socialtjänsten och arbetet har blivit betydligt mer digitaliserat vilket gör nya arbetssätt möjliga. Tanken bakom den nya lagen är att stärka det sociala arbetet inom alla verksamhetsområden, det vill säga äldreomsorg, socialtjänst och området personer med funktionsnedsättning.
Den nya lagen stärker också barnets rättigheter och anpassar reglerna till barnets bästa.
Vi gör arbetet tillsammans
Vi som arbetar för våra invånare behöver vara delaktiga i omställningen och tillsammans ta ansvar för att jobba för ett bra och tryggt samhälle. För att kunna göra det genomförs flera planerade åtgärder som omfattar dig som medarbetare, men även våra brukare och invånare:
- Material från bland annat Sveriges kommuner och regioner (SKR) tas upp på arbetsplatsträffar, APT, inom stöd och omsorg.
- Läges- och behovsanalyser för Stöd och omsorg tas fram tillsammans med ansvariga för andra verksamheter.
- Dialoger genomförs med brukare och invånare.
- Information om omställningen kommer att finnas på Insidan och nordanstig.se.
Viktiga fokusområden i nya lagen
Dessa områden ska tillsammans skapa en socialtjänst som är mer förebyggande, lättillgänglig, kunskapsbaserad, jämställd och har ett starkare barnskydd.
- Förebyggande arbete – Det gäller för barn, unga, vuxna och äldre. Den nya lagen lyfter vikten av tidiga och förebyggande insatser, som kan göra att behovet av mer omfattande hjälp minskar eller inte behövs alls. Förebyggande arbete ska prioriteras inom alla delar av socialtjänsten.
- Tidigt stöd och lätt att nå – Det ska vara enkelt att komma i kontakt med socialtjänsten och få stöd tidigt. Du ska kunna nå oss både fysiskt och digitalt och mötas av personal med rätt kompetens och ett gott bemötande. Det ska också bli lättare att få hjälp, det handlar exempelvis om att rätten till vissa insatser inte kommer att behöva utredas. Målet är att sänka trösklarna så att fler tar kontakt i tid.
- Samarbete för bättre planering – Socialtjänsten ska planera för stöd för alla invånare. Samverkan ska ske med andra aktörer, inom och utanför kommunen.
- Kunskapsbaserat arbete – Beslut och insatser ska bygga på forskning, beprövad erfarenhet och tydliga riktlinjer.
- Stöd utan individuell prövning – Vissa insatser kan erbjudas utan omfattande prövning i förväg.
Hur påverkar lagen dig som behöver stöd?
Förändringarna införs successivt. På kort sikt kommer du inte märka någon skillnad i hur du får ditt stöd. På längre sikt kan den nya lagen göra det enklare för dig att få det stöd du behöver.
För dig som har ekonomiskt bistånd innebär den nya lagen ingen större skillnad. Namnen på lagparagraferna i besluten ändras, men villkoren för rätten till ekonomiskt bistånd och biståndets storlek ändras inte.
Om socialtjänsten
Socialtjänsten finns för att stötta personer som behvöer hjälp på olika sätt. Den omfattar flera olika insatser som exempelvis
- boendestöd
- hemtjänst
- behandling mot skadligt bruk eller beroende
- stöd att lämna en våldsam relation
- stöd i föräldrarollen
- familjehem för barn och unga
- ekonomiskt bistånd
- stöd till boende.
Det är hela verksamheten stöd och omsorg som ger insatserna utifrån socialtjänstlagen.
Mer om framtidens socialtjänst
Sveriges kommuner och regioner har en webbplats för framtidens socialtjänst. Där finns stöd och inspiration för att ställa om till nya arbetssätt och förbereda inför den nya lagen:
På regeringens webbplats finns svar på vanliga frågor om omställningen:

Verksamhetschef stöd och omsorg
Karin Henningsson
Skicka ett meddelande till

Skicka ett meddelande till