Hassela först ut i arbetet för attraktiva besöksmål
I Hassela hölls under våren en första träff kring den gemensamma visionen om attraktiva och hållbara besöksmål i länet. Under hösten fortsätter samarbetet och tre träffar med olika teman är planerade.
Besöksnäringen i Sverige växer. Den nationella besöksnäringsstrategin visar dessutom att den blir alltmer hållbar utifrån de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Gävleborgs läns gemensamma vision är att vi tillsammans ska bygga Sveriges mest innovativa och attraktiva besöksmål för människor som söker genuina, hållbara och kontrastrika upplevelser.
Hassela först ut
I Nordanstig började arbetet mot visionen redan i våras med en första träff i Hassela – en stark turistort med väletablerade företag och ovärderliga eldsjälar som tar emot turister varje år. Representanter från såväl besöksnäring som föreningsliv träffades på Pensionat Björken för workshop och föreläsning på tema Samarbete.
På plats fanns också näringslivschef Mia Järliden, destinationsutvecklare Camilla Eriksson Uddén och Länsstyrelsens Sara Danvind. Sara berättade om de möjligheter och resurser Läsnsstyrelsen i samarbete med näringslivsenheten kan bistå företag med kring naturturism. Marcus Eldh från företaget Wild Sweden var inbjuden som föreläsare och berättade om egna erfarenheter kring samarbete och om hur han startade sitt företag. Han gav tips och råd om företagande, produktutveckling och samarbeten med andra. Länsstyrelsen bjöd efter träffen alla deltagare på en fri konsulttimme med Marcus.
Inbjudan till höstens träffar
Under hösten är tre träffar inplanerade och berörda besöksnäringsföretag kommer att få inbjudan och program via mejl.
- 26 september: Samarbete
Föreläsning med Marcus Eldh för besöksnäringen längs kusten. Plats Älvstalodges i Jättendal. - 18 oktober: Hållbarhet
Med bland andra Anna-Lena Wallin från Destination Järvsö och Helena Brusell från Trolska Skogen. Plats Bergsjögården. - 15 november: Digital marknadsföring
Information om föreläsare kommer längre fram. Plats Bergsjögården.
Värdskap, tillgång och förståelse
Målet med träffarna är bland annat en gemensam plan för hur man ska hantera tillströmningen av turister och hur den egna verksamhet kan bidra i forma av värdskap, tillgång och förståelse. Man ska också få kunskap om hur man jobbar mot de globala hållbarhetsmålen i den egna verksamheten. Ökad digital närvaro och kommunikation är andra viktiga pusselbitar i det gemensamma arbetet med att skapa attraktiva besöksmål.
För mer information
Camilla Eriksson Uddén, destinationsutvecklare
0652-367 64, camilla.eriksson.udden@nordanstig.se