MENY


Budget klubbad och översiktsplan antagen

På kommunfullmäktiges sista sammanträde innan sommaruppehållet antogs Mål och budget för 2025–2028. Ett enigt fullmäktige kunde också anta förslaget till översiktsplan.

Mål och budget 2025–2028

Budgeten innehåller inga nya större investeringar eftersom de pågående byggnationerna av ny idrottshall och särskilt boende i Bergsjö behöver slutföras först.

Kommunstyrelsen får 25 miljoner kr per år för mindre investeringar. Under perioden 2025–2027 budgeteras per år 5 miljoner kr på utemiljöer inom skola och förskola samt 4 miljoner kr på vägbelysning.

En satsning som görs inom ett annat område är inrättandet av en ny tjänst som rehabsamordnare som ska se till att sjukskrivna medarbetare får mer stöd för att kunna återgå i arbete.

Satsning på unga

Omsorgsutskottets ordförande Stefan Nybom (S) lyfte vikten av att inte bara satsa på äldre, det måste satsas på ungdomarna också. Att det är viktigt rådde det stor enighet om bland samtliga som deltog i debatten. Två miljoner kronor per år får kommunstyrelsen till sitt förfogande för att satsa på barn och ungdomar.

Finansiella mål

De antagna finansiella målen innebär att koncernen ska ha ett positivt resultat som uppgår till två procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och kommunal fastighetsavgift för varje år 2025–2028. Kommunens andel av detta resultat ska vara minst två procent och soliditeten inklusive total pensionsskuld ska förbättras årligen. Likviditeten ska vara lägst 100 procent, det vill säga omsättningstillgångarna ska vara högre än de kortsiktiga skulderna. I ett långsiktigt perspektiv ska självfinansieringsgraden uppgå till 100 procent. Undantag kan göras vid investeringar av större karaktär (exempelvis skolor och äldreboenden) med lång livslängd.

Skattesatsen för 2025 fastställdes till 22:51 kronor per skattekrona, det vill säga oförändrad.

Antagna verksamhetsmässiga mål

  • Utbildningsnivån ska öka.
  • Minskad miljöpåverkan och högre biologisk mångfald.
  • Befolkningen ska öka till 10 000 invånare.
  • Ökad jämlikhet och folkhälsa.

Översiktsplan 2040

Christina Englund, stadsarkitekt och chef för samhällsbyggnadsenheten, presenterade förslaget till ny översiktsplan och vilken funktion den har som strategidokument och vägledning vid olika beslut. Enigheten kring förslaget var stor och alla som ställde sig i talarstolen uttalade sitt stöd för den framtagna planen som ersätter den tidigare från 2004. Översiktsplanen antogs och börjar gälla när beslutet vunnit laga kraft.

Beslut i korthet

  • Beslut om utbetalning av partistöd till tre partier togs. Sverigedemokraterna får 70 000 kr, Centerpartiet 48 000 kr och Kristdemokraterna 26 000 kr.
  • Nordanstigs kommun undertecknade år 2007 den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). CEMR har uppdaterat deklarationen med nio nya artiklar som tar upp sakområden som täcktes otillräckligt eller inte alls tidigare. Kommunfullmäktige följer SKR:s rekommendation att ansluta sig till de nio nya artiklarna.
  • Mattias Eklunds (M) begäran om avsägelse av politiska uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige godkändes. En ny begäran om sammanräkning för Moderaterna återstoden av mandatperioden 2023–2026 lämnas in till länsstyrelsen.

Se fullmäktigesammanträdet i efterhand

Kallelser och protokoll

Kommunfullmäktigemöte där ordförande presenterar budgeten.

Mål och budget för 2025–2028 antogs av fullmäktige. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Eva Engström, kommunsekreterare
0652-361 03, eva.engstrom@nordanstig.se