MENY


Byn kom samman efter våldsam brand

Viljan att hjälpa efter måndagens brand i Bergsjö var påtaglig och allmänheten slöt upp och visade sina bästa sidor. Nu fortsätter insatserna för de tre familjer som drabbades.

Måndagskvällens brand i ett flerfamiljshus i centrala Bergsjö ställde en handfull personer utan bostad. Lyckligtvis skadades ingen fysiskt i branden och redan samma kväll ordnades temporära boenden till alla drabbade genom privata såväl som initiativ från kommunen.

– Vi säkerställde att alla hade tak över huvudet, att alla hade kläder, pengar och mediciner för den närmaste tiden eller dygnet, säger Bente Sandström som är enhetschef i socialtjänsten.

Hjälp med det nödvändigaste

Kontakt togs också med civilsamhället genom Röda Korset som samordnade insamlingen av kläder, leksaker och hygienartiklar.

Det är den egna hemförsäkringen som träder in vid den här typen av händelser. Den ersätter förlorade ägodelar och bekostar tillfälligt boende om det behövs. För de fall hemförsäkring saknas kan socialtjänsten hjälpa till med det nödvändigaste i ett första skede. Ofta är tillfälligt boende hos anhöriga en bra lösning under tiden en drabbad ansöker om ny lägenhet, exempelvis i allmännyttan.

Fortsatta dialoger

Dagen efter branden hölls möten med de tre drabbade hushållen för att följa upp och prata om hur den närmsta tiden kan komma att se ut för dem.

– Vi säkerställde också att de som hade försäkring fick kontakt med försäkringbolag och hjälpte till med förnyelse av recept.

Dialogen med hushållen fortsatte under torsdagen. Bland annat handlar det om hjälp i kontakterna med Nordanstigs Bostäder AB och se över möjligheterna till lägenhet med inflyttning direkt eller inom kort.

Stark räddningsinsats

När de drabbades önskemål om lägenheter kommit in hjälper vi till med en formell begäran till bostadsbolaget om så kallad social förtur. Parallellt med våra insatser för de branddrabbade hushållen upprätthålls våra kontakter med Röda Korset.

– Det har varit värmande att se hur lokalsamhället direkt slöt upp och ville hjälpa till och skänka saker, säger en glad Bente Sandström.

I sammanhanget ska också räddningstjänstens insats för att rädda intilliggande hus från brandspridning nämnas. På grund av risker för en närliggande vattentäkt tilläts huset brinna ner till grunden under kontrollerade former. Vår räddningspersonal lyckade bland annat rädda den mindre granngården som ligger bara några få meter från den nedbrunna fastigheten!

Läs om brandrisker hemma

Brandruin bland tät bebyggelse.

Ett fåtal meter från brandruinen stor fortfarande det lilla röda huset intakt. Vår räddningspersonal gjorde en stor insats för att rädda det.

För mer information

Bente Sandström, enhetschef
0652-363 38, bente.sandstrom@nordanstig.se