MENY


Beredskap engagerar i Ilsbo

Krisberedskap är viktigt. Det har LRF Ilsbo tagit fasta på och startade därför en studiecirkel i ämnet. På den senaste träffen kom beredskapssamordnaren Carolina Classon för att berätta om sitt och kommunens uppdrag.

De senaste åren har krisberedskapen blivit en allt större fråga. Pandemi, skogsbränder och kriget i Ukraina har fått fler att fundera över hur förberedda vi är. Just det var anledningen till att LRF Ilsbo i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan för ett år sedan startade en studiecirkel om hemberedskap. Inte bara medlemmar i LRF Ilsbo var välkomna att delta, andra på orten bjöds också in.

Vid de träffar som hållits hittills har fokus varit hur beredskapen ser ut i Ilsbo, vad var och en kan göra för att vara så förberedd som möjligt och hur man på orten kan hjälpas åt i ett krisläge. Både lokala företag och föreningar har bjudits in för att delta i diskussionerna. Vid ett tillfälle bjöds kommunens kostchef in för att berätta om vilken mat som kan vara lämplig att ha på lager hemma om en kris skulle uppstå.

Kommunens uppdrag

Vid den senaste cirkelträffen på Ilsbogården hade beredskapssamordnaren Carolina Classon bjudits in för att berätta om sin egen och kommunens roll.

– Kommunens uppdrag vid en kris är att upprätthålla samhällsviktig verksamhet som vård, skola och omsorg. Mitt uppdrag är att se över och göra planer för att minska sårbarheterna.

Hemberedskap är en viktig del av totalförsvaret och att på olika sätt sprida kunskap kring det är också en av beredskapssamordnarens uppgifter. Hemberedskapen ska stärkas så mycket som möjligt eftersom alla inte kan räkna med att få hjälp från samhället i en krissituation. Då prioriteras svaga grupper som barn, sjuka och äldre.

Risken med desinformation och hur den kan se ut är en annan fråga som kommuninvånarna behöver vara medvetna om. Invånarna måste ha förtroende för offentlig verksamhet för att lita på den information som förmedlas är korrekt, även vid en kris.

Bra utbyte

Carolina Classon och Eva Fors, ordförande i LRF Ilsbo, tyckte båda att det var en givande träff med bra diskussioner.

– Jag har fått mycket konkret input från cirkeldeltagarna. För att totalförsvaret ska fungera krävs ett lokalt engagemang och det finns här i Ilsbo. Jag hoppas att det finns föreningar och privatpersoner på andra orter i kommunen som vill ta efter LRF Ilsbo, säger Carolina Classon.

Eva Fors håller med och lyfter fram att det är viktigt och bra med samarbete.

– Fler behöver bli engagerade så att det inte är bara några få som jobbar med beredskapsfrågan. Och vi behöver få in fler yngre och få ta del av deras kompetens.

Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats som arrangeras i hela landet vecka 39 varje år. Syftet är att få fler privatpersoner att förbereda sig för en eventuell kris. Temat för 2024 års vecka är ”Sätt igång!”.

Läs om beredskapsveckan på MSB:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trygg och säker

Carolina Classon, beredskapssamordnare och Eva Fors, ordförande i LRF Ilsbo. Foto: Nordanstigs kommun

En grupp har möte kring ett långt bord.

Diskussioner när beredskapssamordnaren Carolina Classon besökte LRF Ilsbos cirkelträff om beredskap. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Carolina Classon, beredskapssamordnare

0652-363 12, carolina.classon@nordanstig.se