MENY


Succéartad hälsosatsning kapade stressen

Stöd och omsorgs medarbetare upplever mindre stress och överlag ett bättre mående med ny hälsoplattform. Nu får alla månadsavlönade medarbetare tillgång till tjänsten och 75 minuter friskvård i veckan. Samtidigt höjs friskvårdsbidraget.

Sedan hösten 2022 har vår personal inom Stöd och omsorg 75 minuter per vecka, eller en kvart om dagen, att lägga på hälsofrämjande åtgärder i vardagen. Bakgrunden till satsningen var behovet av återhämtning efter den på många sätt slitsamma pandemin. Finansiering skedde med statliga pengar.

Fyra av fem har testat

Efter ett år med den förlängda friskvårdstimmen ser vi fina resultat i medarbetarnas mående. Stressnivåerna är lägre, den fysiska aktiviteten har ökat med bättre sömn och mindre smärta som följd.

– Det är egentligen ganska fantastiska resultat. Sammantaget har värdena förbättrats med 18 procent mellan den första och den senaste mätningen. Jag drar mig inte för att kalla det för en succé, säger Karin Henningsson, verksamhetschef för Stöd och omsorg.

Till grund ligger en webbtjänst och hittills har fyra av fem medarbetare inom Stöd och omsorg använt plattformen som bland annat innehåller "Hälsokollen", en funktion för att mäta de egna framstegen.

Träning och kostråd

Tack vare de goda resultaten kommer alla månadsavlönade medarbetare i vår kommun att erbjudas plattformen. Då kan alla ta del av bland annat ”Gåpodden” som har varit populärast och laddats ner fler än 1 200 gånger.”Gåpodden” i lurarna motiverar och hjälper till att hålla promenadtempot. Vecka för vecka berättar podden vad som sker i kroppen.

Andra populära övningar är ”Pausträning” och ”Pausövningar på jobbet” liksom ”Gå dig stressfri!”. För tävlingsinriktade finns möjlighet att utmana sig själv eller kollegan.

Det kan vara svårt att komma igång med motionerandet. Tjänsten gör det lekfullt och enkelt att må bra, utan pekpinnar eller krav. Den har träningspass för alla nivåer, typer av träning och ambitionsnivåer. Kostråd och goda och lättlagade recept, meditations- och avslappningsövningar ingår också.

– Förhoppningen är att det upplevs positivt av medarbetarna att enkelt ha tillgång till den här tjänsten. Den är ett bra komplement till friskvårdsbidraget, säger personalchef Maritta Rudh.

Uppskattade föreläsningar

Förutom de över 500 passen och träningsformerna erbjuds alla månadsavlönade medarbetare tre föreläsningar under året, bland annat med Leila Söderholm, flitigt anlitad hälsoinspiratör i magasin och TV.

En som uppskattat både föreläsningarna och plattformen – och som använder den regelbundet – är Marika Engberg, socialsekreterare på Arbete och försörjning.

– Den här plattformen ger ett hav av möjligheter för att stärka alla livsområden, säger hon.

Tjänsten och den utvidgade friskvårdstimmen är tillgänglig från 1 januari och under hela 2024. Därefter ska satsningen utvärderas. Samtidigt höjs friskvårdsbidraget till kommunens anställda, från 1 500 till 2 000 kronor per år.

Läs mer om folkhälsa i vår kommun

En grupp människor gymmar.

För mer information

Karin Henningsson, verksamhetschef
0652-361 64, karin.henningsson@nordanstig.se

Maritta Rudh, personalchef
0652-361 22, maritta.rudh@nordanstig.se