MENY


Äntligen ska vi sortera ut matavfall!

Potatisskal, kaffesump och äppelskruttar – från och med 2024 ska vårt matavfall bli till biogas för bilar och växtnäring för åkrar. Du får snart ett brev i din brevlåda med all information du behöver inför sorteringen av matavfall.

Idag sorterar invånarna i fler än 250 kommuner sitt matavfall. Enligt en ny svensk lag ska alla från och med 2024 sortera matavfall och det är dags för de kommuner som återstår att sätta igång. Vi i Nordanstig är en av dessa kommuner.

De bruna kärlen för matavfall börjar köras ut områdesvis i januari och först ut är Harmånger. Därefter följer Stocka, Strömsbruk, Jättendal, Gnarp, Ilsbo, Hassela och Bergsjö. Vid midsommar beräknas alla kärl vara levererade. Som abonnent behöver du inte göra någonting.

– Oavsett om du sorterar ditt matavfall i brun tunna eller i en godkänd hemkompost blir kostnaden densamma. Du betalar bara för abonnemanget av det gröna restavfallskärlet, det kostar alltså inget extra med en ny brun tunna, säger handläggare Sofie Weijosdotter Pettersson.

Information direkt hem i brevlådan

Inom kort får du ett brev från oss. Det innehåller information om olika abonnemangstyper, det nya bruna sopkärlet och matavfallspåsarna. Där finns också datum, tider och platser för de informationskvällar vi kommer att hålla under hösten. Där får du veta allt om matavfallsinsamlingen och har möjlighet att ställa alla dina frågor. Vi skickar också med en broschyr om hur du ska sortera ditt matavfall.

Information finns också här på vår webbplats.
Matavfall

En man står utomhus mittemellan en grön och en brun soptunna.

För mer information

Sofie Weijosdotter Pettersson, handläggare
0652-362 28, sofie.pettersson@nordanstig.se