MENY


En fullspäckad vecka för Sveriges minoriteter

Minoritetsveckan i Gävleborg arrangeras för tredje gången 2–8 oktober. Här i Nordanstig kan du gå på intressanta föreläsningar och utställningar, delta i samråd och se filmen Sameblod på bio.

Minoritetsveckan i Gävleborg syftar till att lyfta och öka kunskapen om Sveriges fem erkända nationella minoriteter; urfolket samer, judar, tornedalingar, sverigefinnar och romer, och deras språk.

Under veckan arrangeras olika evenemang runt om i länet. Du kan delta i fysiska och digitala föreläsningar, utställningar, bokbord, dialoger, kulturevenemang och mycket annat.

I Nordanstig bjuds vi på flera föreläsningar om samer och skogsfinnar, utställningen "Unga romska röster", filmen Sameblod och samråd.

Program för hela länet hittar du på Minoritetsveckan i Gävleborg - Region Gävleborg Länk till annan webbplats..

Detta händer under Minoritetsveckan i Nordanstig

Föreläsning: Middagsbergets, Dellenbygdens och Bergsjös samer

Forskaren Peter Ericson föreläser om samisk historia med nedslag i Nordanstig.
När: Tisdag 3 oktober kl. 18.00
Var:
Bergsjögården (biosalongen).
Vi bjuder på fika.

Föreläsning: Skogsfinnar i Nordanstig

Lokalhistorikern Anders Thyr berättar om skogsfinnar i Nordanstig.
När: Tisdag 3 oktober kl. 19.30
Var:
Bergsjögården (biosalongen)
Vi bjuder på fika.

Samråd: Vilka behov finns bland minoriteter i vår kommun?

Vi bjuder in till samråd för att ta reda på vilka behov som finns bland minoriteter i vår kommun. Vi vänder oss till dig som bor i Nordanstigs kommun och identifierar dig som tillhörande en av Sveriges fem nationella minoriteter: samer, romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar. Samrådet inleds med en kort information om syftet med samrådet och Minoritetslagen.
När: Onsdag 4 oktober kl. 18.00–19.00
Var:
Bergsjögården (lilla salen)
Har du inte möjlighet att delta i samrådet på plats eller redan nu har idéer och synpunkter så kan du mejla dina tankar till folkhalsa@nordanstig.se

Filmvisning med fri entré: Sameblod

"Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning."
När: Onsdag 4 oktober kl. 19.00–21.00
Var:
Bergsjögården (biosalongen)

Föreläsning: En samisk resa genom generationer

Micke Löfdahl bor i Hassela och har samiska rötter. Han berättar om sin samiska resa genom generationerna. Föreläsningen kommer att beröra identitet, språk, jakt, fiske och renskötsel.
När: Torsdag 5 oktober kl. 17.00
Var:
Hassela bibliotek

Utställning: ”Unga romska röster”

Rollup-utställningen "Unga romska röster" belyser viktiga frågor om hur romska ungdomar själva beskriver sin situation och vilka problembilder som kan skönjas utifrån deras erfarenheter av skola, arbete och fritid. Utställningen är ett resultat av ett samarbete mellan Sundsvalls museum och Sundsvalls kommuns samordnare för nationella minoriteter.
När: 25 september till 13 oktober
Var:
Bergsjö bibliotek

Digital tipspromenad: Xrundan med minoritetstema

Hela veckan finns möjlighet att gå någon av kommunens Xrundor, digitala tipspromenader, och svara på frågor kopplade till nationella minoriteter. I slutet av veckan lottas vinnare bland de som deltagit.

Minoritetsveckan i Gävleborg 2023 är ett samarrangemang mellan Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, länets kommuner, organisationer och civilsamhället.

Flaggor för Sveriges fem nationella minoriteter

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se