MENY


Naturen väntar på dig på Allemansrättens dag

Vår allemansrätt är en lyxig rättighet. På onsdag är det Allemansrättens dag och ett utmärkt tillfälle att prova på Xrundan, vår kombinerade quiz- och motionsrunda.

På onsdag 20 september är det Allemansrättens dag. Tack vare allemansrätten kan du röra dig nästan överallt i den svenska naturen så länge du visar respekt mot natur, djur och medmänniskor. Allemansrätten bidrar till en jämlik folkhälsa eftersom utevistelse och friluftsliv ger välbefinnande och god fysisk och psykisk hälsa.

I vår kommun finns naturupplevelser som kräver lite mer ansträngning, men också lättillgängliga platser. För strapatssugna är Bålleberget vid Bergsjö ett tips. Utsikten från bergets 294 höjdmeter är väl värd insatsen. Vettberget, mellan Gnarp och Sörfjärden, är med sin fornborg också sevärt.

Xrundans slinga i Hassela är ett både lätt och roligt sätt att ta sig ut i naturen. Xrundan är en tipspromenad där du skannar QR-koder med din mobiltelefon. Varje sträcka innehåller 15 skyltar med lika många frågor. Slingorna finns på flera håll i vår kommun för att uppmuntra till rörelse i vardagen. Xrundan kan du gå närsomhelst.

Nordanstig är fornminnestätt så om du vill hitta spår efter svunna tider finns alla möjligheter. Över 2 000 fornminnesplatser finns registrerade i Riksantikvarieämbetets register.

Läs mer och kom igång med Xrundan

Fornminnen i Nordanstig Länk till annan webbplats.

Vandringsleder i Nordanstig

Om allemansrätten på svensktfriluftsliv.se Länk till annan webbplats.

Allemansrätten hos naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Vattendrag genom grönska.

I Holm mellan Harmånger och Strömsbruk finns både goda vandringsmöjligheter och kulturhistoriska lämningar.