MENY


Drömmen om skatehallen är verklighet

Lördagen den 7 maj invigs officiellt Gnarps nya skatehall. Efter månader av renovering och byggnation står den nya rampen och klubblokalen klar, i huset som tidigare var ett kapell. Rampen, som är ritad av skateboardentreprenören Conny Björklund, är bygd för att passa alla – allt från nybörjare till riktigt proffsiga åkare.

Föreningen Streetsports Nordanstig grundades i september 2020. Det fanns ett behov av en samlingsplats där barn och ungdomar kunde aktiveras.

– Vi blev inspirerade av andra skateparker runt om i Sverige och tänkte att vi kanske skulle ha en sån här i bygden så att kidsen skulle ha någonstans att samlas, säger Andreas Fahlcrantz, ordförande Streetsports Nordanstig.

Populär aktivitet

Till en början höll föreningen till inne i idrottshallen Gnapsviljan. Träffarna blev populära och många aktiva åkare kom och tränade. Allt ifrån miniskejtare på bara några år till den äldsta på 70+.

– Vi såg tidigt att vi fyllde ett hålrum för de barn och ungdomar som inte ägnade sig åt lagsporter. Här fanns en plats där alla kunde vara med utifrån sina egna förutsättningar, vilket uppskattades av både föräldrar och barn, säger Andreas.

Våren 2021 flyttade träningarna ut. Med bidrag från kommunen hyrdes en temporär utomhusskatepark. Parken blev populär och tanken på en riktig året runt-arena växte. Genom kontakter i föreningen uppstod möjligheten att hyra delar av ett före detta kapell.

– Kapellets stora rum har en otrolig rymd med högt i tak och uppifrån loftet ser åskådaren ut över rampen. I lokalen kommer vi även ha en skateshop. Där kan ungdomarna få vara med och jobba, säger Andreas.

Att lokalen hade stora möjligheter såg även Conny Björklund från Söderhamn, som ritat rampen. Med bidrag från Gnarps ungdomsfond kunde bygget starta och januari 2022 drog det igång. Föreningen har ordnat arbetshelger och -kvällar. Efter många ideella timmar är nu rampen och hallen klar för invigning.

Dags för invigning

Kommunens handläggare Helena Havela har varit med vid flera av föreningens möten, gett råd och informerat om bidrag.

– Det är kul att få vara med och stötta olika typer av sporter. Streetsports Nordanstig är en otroligt driftig förening och jag är glad att de lyckats så bra, säger Helena.

På lördag 7 maj klockan 11–16 är det invigningskalas och kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg klipper bandet. Adressen är Bergevägen 16, Gnarp.

Läs mer om bidrag till föreningar: Bidrag | Nordanstig Länk till annan webbplats.

Se filmen från skatehallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(alt=””) Länk till annan webbplats.

Se filmen om nya skatehallen i Gnarp.

För mer information

Helena Havela, handläggare
0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se