MENY


Skyforest tar sikte mot högre höjder

Skogsinventering med helikopter är både dyrt och har sina begränsningar. Bergsjöföretaget Skyforest vågade tänka nytt och kläckte idén som lyfte direkt – kostnadseffektiv inventering med drönare.

Skyforest AB i Bergsjö hjälper skogsägare och skogsbolag att inventera skog och att underlätta planeringen inför avverkning och gallring. Arbetet utförs med drönare, en metod som är avsevärt billigare än helikopterinventering. Men det finns också andra fördelar.

Exempelvis kan Skyforests teknik ge information om svårighetsgraden för ett röjningsuppdrag och mäta arealer med högre noggrannhet än tidigare tekniker. Fördelningen mellan olika trädslag inom ett område är en annan fördel.

Batteriteknik öppnade möjligheter

Skyforest startades av Johnny Johansson redan för tio år sedan. Med en bakgrund som helikoptertekniker har han genom åren flugit mycket över Skandinaviens skogar för att inventera. Han är bördig från kommunen, men har bott många år både i Norge och i Skåne.

I samband med starten av Skyforest valde Johnny Johansson att återvända till hembygden. Genom ett uppdrag åt ett skogsbolag kunde han pröva sin affärsidé. Det var ny batteriteknik som gjorde drönarflygning för inventeringsändamål möjligt. Johnnys idé var att ta bilder på skogarna och skapa nya mervärden för skogsägare till en lägre kostnad.

Spontana samtal viktiga

I dag arbetar sex personer på Skyforest AB och Johnny har förhoppningar om att inom kort växa ytterligare och nyanställa personal. Det skulle kräva större lokaler och under företagsbesöket lyftes frågan om bristen på modernare företagslokaler i vår kommun.

Johnny Johansson ser stora fördelar med att företag delar lokaler. Spontana samtal i vardagen om utmaningar och möjligheter skulle vara gynnsamt tror han. Redan i dag tycker Johnny att det finns goda möjligheter att prata om frågor med andra företagsledare.

Stort samhällsengagemang

– Det är verkligen bra och det gör inget att man är verksam i olika branscher, som exempelvis vår granne, NJ:s Tranportörteknik. Tvärtom kan det vara positivt, säger Johnny Johansson.

Han har också ett stort samhällsengagemang. Företagsledare som han själv i en liten kommun som Nordanstig, har ett ansvar att verka för bygdens utveckling. Det kan vara genom att uppmuntra unga till studier, men också att upptäcka världen. Förhoppningsvis kommer de tillbaka till Nordanstig med nya idéer och infallsvinklar, resonerar Johnny.

Företagsbesöket hos Skyforest AB gjordes av med Tomas Ahlström Agner, näringslivsutvecklare, Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Lars Hed, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och Erik Hedlund, kommunchef.

Man håller en drönare utomhus.

För mer information

Tomas Ahlström Agner, näringslivsutvecklare
0652-361 69, tomas.ahlstrom-agner@nordanstig.se