MENY


Livsstilen blev ett företag för Regina

Mitt bland hästhagarna som breder ut sig i alla riktningar möter vi Regina Schönborg och slås av hennes otroliga energi. Det går inte att ta miste på att hästar är hennes liv och ett intresse som med tiden blivit till ett företag.

På gården i Vattlång har verksamheten utvecklats under åren, men också tagit nya riktningar. I dag bor Regina med sin son på gården som hon köpte redan 1994 med dåvarande sambon. Redan från start var det fullt fokus på hästar och ridning. Deras westerndagar med musik, marknad och riduppvisningar lockade uppemot 6 000 personer.

Första kvinnliga ropingryttaren

Att driva gården som en näringsverksamhet var något som växte fram och i år kan Regina fira 29 år som häst- och ridföretagare, numera under namnet RS Westernridning. I dag erbjuds allt från stallplatser, kurser, ridlektioner – både privat och i grupp – till uthyrning av gårdens ridhus, som är kommunens enda privatägda. I mindre skala finns också uppfödning av hästar och försäljning.

Men det är westernridningen som alltid legat främst och Regina Schönborg är faktiskt Sveriges första kvinnliga ropingryttare, alltså lassokastning från hästryggen.

– Jag övade hemmavid genom att kasta lasso mot en ”dummie” som släpades efter bil, minns Regina.

Sköter det mesta själv

Förutom svenska kurser och utbildningar för att lära sig olika grenar inom westernridningen har Regina också ridit western i USA där ridstilen har sitt ursprung.

– Det var verkligen en drömresa och ett minne för livet! säger hon.

Regina vurmar för sitt Vattlång, och betonar byns entreprenörskap med bland andra Häggs bildemontering, Anderssons Buss, Bertilssons Utbildningar, House of Helsinglight och Ulla Jacobsson mode. Det finns en fin anda i grannskapet där man stöttar och hjälper varandra, säger hon.

Sedan många år drivs verksamheten på heltid av Regina och hon sköter allt själv. Men de som hyr stallplatser ansvarar delvis för sina egna hästar och har stalljour vissa helger, för att Regina ska få lite ledig tid.

Hästarna är en livsstil

Kunderna är främst kvinnor från närregionen, men en och annan kommer långväga ifrån. Även män lockas, främst till just westernridningen. Åldern varierar mellan 14 och 69 år.

Hästar är en livsstil för Regina Schönborg och att bo på landsbygd en självklarhet. Målet framåt är att utveckla inriktningen med fler kurser inklusive boende i ett all inclusive-koncept för att ge deltagarna en helhetsupplevelse.

– Kanske i kombination med andra aktiviteter på plats i Vattlång eller kommunen. Samarbete är A och O för alla som bedriver verksamheter.

Besöket hos RS Westernridning är ett led i näringslivsenhetens dialoger med det lokala näringslivet. Besöket gjordes av Camilla Eriksson Uddén, destinationsutvecklare.

En kvinna i cowboyharr håller sin häst och en blå vinstrosett.

Regina Schönborg med en blå rosett. Den blå rosetten innebär första pris på amerikanska Quartershower. Även i Sverige används det amerikanska rosettsystemet.

För mer information

Camilla Eriksson Uddén, destinationsutvecklare
0652-360 00, camilla.eriksson.udden@nordanstig.se