MENY


Från smedja till IT och eldrift

Jannes Bilservice i Bergsjö drivs sedan 40 år av Jan Svensson. Han började med sitt företagande 1984 och har sedan 1990 huserat i lokalerna i Bergsjö där det tidigare fanns en smedja.

Verksamheten har bytt skepnad många gånger genom åren precis som våra fordon har förändrats. År 2001 slutade Janne arbeta med tunga fordon som bussar och lastbilar och övergick till att enbart serva personbilar och lättare transportbilar. Han har gjort flera större investeringar, lokalerna har byggts ut vid flera gånger för att kunna ta emot fler bilar och möta nya behov.

Fler elbilar och mer databehandling

Idag är allt fler bilar eldrivna och databehandling är en stor del av en mekanikers arbete. Janne valde nyligen att ansluta sig till tyska Bosch för att kunna erbjuda fordonsägarna fler tjänster. Samarbetet med Bosch ställer höga krav på Janne och hans verksamhet, något han ser positivt på.

– Det är ett ytterligare ett incitament att hela tiden vara på tå och hålla verksamheten på hög nivå.

Ljus framtid men framtida rekrytering ett orosmoln

Verksamheten har idag sju anställda inklusive Janne själv. Framtiden för branschen ser ljus ut tycker han, men orosmoln finns när det gäller framtida föryngring av personalstyrkan. Få ungdomar väljer fordonsprogrammet och det verkar vara mer populärt att köra lastbil än att bli mekaniker. Lärlingsvägen in i branchen står öppen och Janne är positiv till det.

– Jag tar gärna emot lärlingar om den inre motivationen och det genuina suget efter att lära sig yrket finns. Det är också viktigt att vara noggrann, strukturerad och intresserad av att hänga med i fordonsbranschens teknikutveckling.

Janne har god samverkan med andra lokala aktörer i branschen, men skulle önska att det fanns en lackerare i närområdet så att han kunde ta på sig fler plåtjobb.

Jannes Bilservice besöktes den 20 februari 2024 av Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Lars Hed, ledningsutskottets ordförande, Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Erik Hedlund, kommunchef, Mia Järliden, näringslivschef, Tomas Ahlström, näringslivsutvecklare och Elisabeth Lindberg, Arbetsförmedlingen.

En man som står vid en datorskärm i en verkstadslokal.

Jannes Bilservice i Bergsjö drivs sedan 40 år av Jan Svensson. Foto: Tomas Ahlström

För mer information

Tomas Ahlström, näringslivsutvecklare

0652-361 69, tomas.ahlstrom@nordanstig.se