MENY


Bättre chans till arbete med gymnasieutbildning

För den som helt eller delvis saknar gymnasial utbildning kan framtiden kännas svår och oförutsägbar, särskilt inför en lågkonjunktur. På måndagen hölls en inspirationsträff för ungdomar från Nordanstig mellan 16 och 25 år som är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Förutom representanter från näringslivsenheten fanns Arbetsförmedlingen, CFL Vuxenutbildningen och Region Gävleborg på plats i CFL Nordanstigs lokaler. Syftet var att inspirera arbetslösa ungdomar till att utbilda sig inom regionens bristyrken, till exempel inom hälso- och sjukvård, teknik och byggbranschen.

– Vi vill hjälpa och pusha de här ungdomarna lite extra, säger kommunens näringslivsutvecklare, Jenny Norberg. Vi ser en gemensam utmaning och jag är glad att vi kunnat samla alla verksamheter för den här träffen.

Läs nära eller på distans

En gymnasieutbildning öppnar upp för fler sökbara arbeten i bland annat Platsbanken. Vid CFL Nordanstig finns möjlighet att studera allt från grundskole- och gymnasie­­ämnen till högskolestudier och yrkesutbildningar. Genom att läsa in eller komplettera en gymnasieutbildning förbättras ställningen på arbetsmarknaden.

Lisa Holmberg, kompetensmäklare på Semaforen i Region Gävleborg, slog ett slag för yrkeshögskoleutbildningar som ibland går att läsa på distans och som ger stor chans till arbete efter avslutad utbildning.

Nu är rätt tid att studera

Några av eleverna som studerar vid CFL Nordanstig är Evelina, Linus, Kaled och Petra. De berättade om sina olika förutsättningar och framtidsmål. Linus gick byggprogrammet på gymnasiet, men efter några år inom byggbranschen läser han nu basåret, en ettårig utbildning på gymnasienivå. Siktet är inställt på civilingenjörsutbildning på högskola eller universitet. Kaled vill jobba med ungdomar och läser yrkespaketet barnskötare/elevassistent medan Petra och Evelina läser vård- och omsorgspaketet.

– Jag valde "fel" program i gymnasiet och hoppade av under andra året. Sedan fick jag chansen att vara på ett äldreboende och jag blev verkligen kär i undersköterskeyrket, berättar Evelina som nu i dagarna blir färdig undersköterska.

Några råd från Evelina, Linus, Kaled och Petra:

  • Ställ inte för höga krav på dig själv, läs en kurs i taget om det känns svårt att komma igång.
  • Våga ta första steget, lyssna inte på dina egna rädslor.
  • Tänk på att det kan vara svårt i början men det blir lättare efter ett tag.

För dig som vill läsa mer


Linus, Petra och Kaled delade med sig av hur det är att studera vid CFL Nordanstig.

För mer information

Jenny Norberg, näringslivsutvecklare
0652-362 38, jenny.norberg@nordanstig.se