MENY


Det enkla och genuina är drivkraften på Hammarns gård

Omgiven av den norrhälsingska naturen har Maria Östlund, hennes familj och deras djur, hittat sin plats. I byn Svedje i Hassela som har anor från 1500­-talet ligger Hammarns gård där Maria och hennes man Jonas driver sin verksamhet.

Sedan 2009 har de bott på gården som är en jordbruksfastighet med tillhörande skog och mark. De arrenderar också en del av den omkringliggande marken. Tidigare bodde de i vanlig villa, men det kändes aldrig riktigt rätt. När de fick tips om att Hammarns gård var till salu åkte de dit och tittade och då föll alla bitar på plats – de var hemma. Senare visade det sig dessutom att gården varit i Marias släkts ägo på 1700-talet!

Hästuppfödning och avel

Maria och Jonas föder upp Nordsvenska brukshästar och de senaste åren har de satsat på avel. De håller också körkurser med egen eller lånad häst på gården. På kurserna handlar det lika mycket om att utbilda hästföraren som att utbilda hästen. Maria utbildar hästar inom både körning och ridning. I somras erbjöd de också pilgrimsritter till gårdens fäbodvall, något de planerar att fortsätta med 2024.

Hästar kom in tidigt i Marias liv. Hon är uppväxt i Njurunda på ett småbruk med djur och natur inpå knutarna. Där hade arbetshästen sin givna plats i gårdssysslorna. När hon var åtta år fick hon sin första ponny och som trettonåring en norsk fjording som användes för arbetet på gården. Sedan dess har det blivit mycket körning med häst och utbildning på olika kurser. Hon är utbildad körinstruktör och domare inom brukskörning.

Maria och hennes hästar deltog under två år i ett Lona-projekt på Ersk-Matsgården i Hassela. Ambitionen var att återskapa en sammanhängande kulturmiljö genom att etablera ett tidstroget brukande av den omkringliggande marken med odling, bete och slåtter.

Jonas hade ingen erfarenhet av hästar innan han och Maria träffades. Han säger själv att han var en ”sportkille”, men med tiden tog de mer jordnära intressena över och idag är han en mångsysslare på gården. Han smider, jagar, har huvudansvaret för fåren och är engagerad i hästarna och deras utbildning.

Familjehem och balans i livet

För Maria är naturen viktig eftersom hon känner att den ger både upplevelser och läkande kraft. En del av hennes verksamhet är att vägleda människor för att de ska finna harmoni och lugn inom sig själva. Maria och Jonas egna barn är vuxna, men nu är de familjehem för barn och ungdomar som behöver trygghet och stöd.

Ekologisk produktion

Produktionen är ekologisk på Hammarns gård och de är också genbank för roslagsfåret, en hotad svensk lantras. Köttet säljs som köttlådor i mindre skala och djuren slaktas lokalt. Skinnen bereds med ekologiska metoder, även det lokalt, och säljs på marknader i Hälsingland.

Maria och Jonas har många järn i elden som kräver mycket arbete året runt. Det är en utmaning att få ihop livspusslet, men båda pratar om hur viktigt det är med livskvalitet och sunda värderingar. De menar att det är viktigt att våga kliva ur generella mönster och leva enklare.

– Det enkla och genuina är en drivkraft för mig, säger Maria Östlund.

Besöket hos Hammarns gård är ett led i näringslivsenhetens dialoger med det lokala näringslivet. Besöket gjordes av Camilla Eriksson Uddén, destinationsutvecklare.

En man och en kvinna håller varsin häst i en hage med snö.

Maria och Jonas Östlund på Hammarns gård med två av sina hästar.

För mer information

Camilla Eriksson Uddén, destinationsutvecklare
0652-360 00, camilla.eriksson.udden@nordanstig.se