MENY


Hundra muggar i minuten i Ström

I Strömsbruk spottar maskinerna ur sig tallrikar, tråg och bägare i en rasande fart. Med nya investeringar ska produktionen öka ytterligare. Nya EU-regler har nämligen öppnat marknaden för den lilla fabrikens papprodukter.

Våra företagsbesök fortsätter och på försommaren hade turen kommit till Tallriksfabriken Strömsbruk AB. Där mötte ägaren och VD:n Göran Selahn upp tillsammans med Emma Selahn som är administratör.

Redan på 1970-talet jobbade Göran på fabriksområdet i Strömsbruk. Under tidigt 80-tal flyttade Iggesunds Bruk tallriksproduktionen till Strömsbruk och 2006 fick Göran möjlighet att tillsammans med en kollega köpa verksamheten och blev företagare. Sedan 2015 drivs verksamheten tillsammans med det finska företaget Minimaid. Den tidigare kollegan är inte längre kvar i företaget.

Ny marknad öppnade sig

I dag lämnar ungefär 100 miljoner enheter av olika pappersprodukter fabriken varje år. Nu har man emellertid beslutat att minska sortimentet till förmån för ökad produktion och utveckling.

Marknaden för pappersprodukter har ökat rejält sedan EU för några år sedan införde förbud för engångstallrikar i plast. I ett slag öppnade sig en enorm marknad på cirka tio miljarder enheter – bara inom EU. Det är en anledning till att Tallriksfabriken växa och öka produktionen. Nyinvesteringar har gjorts för ökad produktivitet och nyanställningar går inte att utesluta. Även om fabriken är liten är kapaciteten hög genom de nya maskinerna. Personalomsättningen är låg och produktionen går i tvåskift.

100 muggar i minuten

Produkterna är alltid tillverkade av 100 procent ny fiberkartong. Kartongens tjocklek varierar beroende på produktens storlek och form. Det tillverkas skärskivor, tråg, bägare och tallrikar. Vid kommunledningens besök tillverkades bägare med tryckta färgglada glassar till en kund i Norge. Muggmaskinen spottar ur sig ungefär 100 bägare i minuten.

Besökte Tallriksfabriken gjorde Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Lars Hed, ledningsutskottets ordförande, Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Erik Hedlund, kommunchef, Mia Järliden, näringslivschef, Tomas Ahlström Agner, näringslivsutvecklare och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

En kvinna och en man iförda livsmedelsmössor vid en maskin som tillverkar pappmuggar.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef

0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se