MENY


Tolfte generationen startade bed & breakfast på Nygården

Nygården är en släktgård i Harmånger som brukats av tolv generationer. Efter 400 år förvandlades den till bed and breakfast, kafé och restaurang av Helena Henning Bernmyr och hennes man Andreas.

Helena och Andreas flyttade till Nygården 2003. Det är i Helenas släkt som gården har funnits sedan i början av 1500-talet. Förutom tio byggnader består fastigheten av jordbruksmark som arrenderas ut och skog.

Från ett uthyrningsrum till flera

Helena är lärare i bild, trä- och metallslöjd och verksam som konstnär, Andreas är präst i Forsa-Högs församling i Hudiksvalls kommun. De visste att de inte ville fortsätta driva jordbruket eftersom tid och kunskaper saknades och började därför tänka i andra banor.

Första sommaren ställde de i ordning ett rum i husets äldsta del och hyrde ut och det visade sig vara en lyckad satsning. Då bestämde de sig för att göra om logen på ett spännande sätt med boenden på övre plan och en ateljé i grishuset under. Idag finns det tre olika rum på höskullen att hyra som utvändigt påminner om småstugor och invändigt har sovplatser, dusch och toalett.

Förändringen och renoveringen har fortsatt och numera finns det totalt sju olika enheter att hyra och under högsäsong är det oftast fullbelagt. Inom två år är det tänkt att en spa- och relaxavdelning ska finnas på plats samt bättre utrymme för konferenser.

Hög ranking

Nygården har 9,4 i ranking på Booking.com och det är svårslaget. De tre huvudingredienserna för ett högt betyg från gästerna är att det ska vara rent, bemötandet bra och att det serveras en riktigt bra frukost, berättar Andreas. Gästerna som kommer har ofta tänkt en natt, men stannar fler och har Nygårdens B & B som bas när de besöker annat i Hälsingland. 

En av gårdens stora byggnader inrymmer kafé och en restaurang med fullständiga rättigheter. Utrymmet tar som mest 149 personer och i en del av lokalen finns en mindre scen för uppträdanden. Till sommaren planeras uppträdanden där och i ateljén konstutställningar.

Företagen besöktes 21 februari 2023 av Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Lars Hed, ledningsutskottets ordförande, Erik Hedlund, kommunchef, Mia Järliden, näringslivschef och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Två  bostadshus på en gammal bondgård.

Nygården är en släktgård som brukats av tolv generationer.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef

0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se