MENY


Företagare med nya smakidéer runt hörnet

Det blev två nya lokala företag efter att Mattias och Orquidea valt Bergsjö som sitt hörn av Sverige – en skönhetssalong och Bergsjö Corner Shop.

Med fyra barn ville Mattias Homman och sambon Orquidea Diaz för fem år sedan lämna Stockholm. De sökte en miljö som var bättre för hela familjen. Vart flytten skulle gå visste de inte så alternativen kunde finnas mellan Kiruna i norr till Skåne i söder. En sak var i alla fall klar, den nya orten skulle erbjuda all den service som en familj kan behöva; skola hela vägen upp till högstadiet, tandvård, hälsocentral… Valet föll på Bergsjö där ett stort plus var närheten till Hudiksvall och Sundsvall.

Spel och lokala varor

Mattias Homman har tidigare arbetat som köksmästare på restauranger i Stockholm. När de flyttade upp hade han bestämt sig för att den tiden var förbi. Efter år med oregelbundna arbetstider och sena kvällar valde han att skola om sig till skogsbrukstekniker.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Förra sommaren blev Bergsjö Detaljhandel Speed & Parts till salu och Mattias intresse väcktes. Han funderade länge fram och tillbaka, men 1 november öppnade han Bergsjö Corner Shop.

Mattias hade tidigt insett att flera ben skulle behövas för att få lönsamhet. I butiken finns nu tidningar, posthantering och inom kort Svenska Spels utbud. Kunden ska kunna komma in och spela och kanske passa på att ta en fika, resonerar han. Lokala varor från Hälsingland finns också att köpa, och det är de ätbara produkterna som säljer bäst.

Klassiker på menyn

Men hur var det nu med att byta spår från restaurangkök till något annat?

Njae… Mattias får nog sägas vara kvar i branschen, åtminstone delvis. Bergsjö Corner Shops tyngdpunkt ligger trots allt på maten. Lättare luncher som smarriga smörgåsar, Quinoasallad med räkor eller kyckling och grillade klassiker som Club Sandwich och Tuna Toast står på menyn. Andra klassiker är en svensk korvmeny.

Även utan ett komplett restaurangkök går det göra ganska mycket, särskilt med Mattias köksmästarkunskaper. Och fler idéer finns på lager, lovar han. En tanke är att skaffa tillstånd att servera folköl för att erbjuda gästerna fler alternativ till maten. Då kanske kunderna också väljer att sitta lite längre och hjälpa till att göra Corner Shop till en ännu bättre mötesplats.

Goda idéer och driv

Men planerna stannar inte där. Mattias vill skapa lite Medelshavskänsla i Bergsjö och snickrar på en tapas-meny, och kanske blir det även något från det mexikanska köket. I planerna finns också en fin uteservering och utökade sommartider. I dag har Bergsjö Corner Shop öppet varje vardag samt lördag. Beroende på efterfrågan jobbar två till tre personer heltid.

Mattias sambo Orquidea Diaz driver, vid sidan av sitt arbete på sjukhuset, skönhetssalong vägg i vägg med Bergsjö Corner Shop. Hon har också sitt eget hudvårdsmärke, Metamorphosis, och produkterna finns såklart att köpa på hyllan hos Mattias.

Företagarparet tycks ha såväl goda idéer som driv och kökskunskaper – något som inte minst deras Club Sandwich vittnar om. Nu ser vi fram emot tapas!

Vid vårt företagsbesök deltog från kommunstyrelsen; Ola Wigg, Lars Hed och Andreas Högdahl. Från kommunstaben deltog Erik Hedlund och Mia Järliden, medan Arbetsförmedlingen representerades av Elisabeth Lindberg.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef

0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se