MENY


”Jag har alltid gillat att tvätta”

Att börja i liten skala är aldrig fel. Omständigheter gjorde att Helena Idh Andersson såg sig om efter en kompletterande syssla. Efter starten för ett drygt år sedan bygger Lillskrubben i Ilsbo vidare mot ett allt större utbud.

Efter en större omorganisation i familjeföretaget Ilsbo Parts satte sig Helena Idh Andersson och maken Leif ner och funderade. Frågan var vad hon skulle kunna dryga ut sin halvtid med när behovet av administration minskat i det egna företaget. Som tur är gillar Helena att tvätta och inte långt från Ilsbo Parts i Västtjär fanns en lämplig lokal som dessutom var ledig.

Utvecklats efterhand

Sedan ett drygt år driver Helena Lillskrubben intill Ilsbos gamla ICA-butik. Företaget erbjuder bland annat hushållstvätt, tvätt av arbets- och idrottskläder. Mangling och strykning erbjuds också och sedan en tid ta hästtäcken emot för tvättning.

– Jag har alltid gillat att tvätta och det här föll sig naturligt. Leif har bara tvättat en gång hemma och då kom mina favoritjeans ut rosa ur maskinen, skrattar Helena.

Efter smygstarten i december 2021 har verksamheten tagit fart och utvecklats efterhand. Uppdragen rullar in och nu erbjuds också mattvätt. För större mattor och kemtvätt har Helena fått igång ett bra samarbete med Gävletvätten.

Nytt större samarbete

Lillskrubben håller öppet tre dagar i veckan, övrig tid arbetar Helena administrativt på Ilsbo Parts. De två deltiderna blir tillsammans minst en heltid och flexibiliteten passar Helena perfekt.

De fasta tvättuppdragen med främst arbetskläder och sportkläder utgör basen i verksamheten. Under mars är ett nytt större samarbete på gång.

– Det ska bli spännande, vi har köpt in nya torkställningar för att öka kapaciteten. Just nu känns det bra med antalet kunder, och vi försöker ge varje kund det de önskar, säger Helena Idh Andersson.

Gillar att baka

Trots namnet är Lillskrubben ganska stor. Därför har entrén avgränsats med en presenthörna. Allt från fina tvålar, badbomber, reflexhandskar till hundprodukter möter besökaren och utbudet blir ett bra komplement till tvättverksamheten.

Hur ser då Helena på framtiden för Lillskrubben? Jodå, det finns fler funderingar. Att tvätta är nämligen inte det enda som Helena gillar, även bakning är ett stort intresse. Vi håller tummarna för att det blir en och annan nybakad bulle på sikt. Kanske rent av ett sommarkafé?

" "

Behovet av fler torkställningar ökar berättar Helena Idh Andersson på Lillskrubben när näringslivschef Mia Järliden kom på besök.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef

0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se