MENY


På Ilsbo Parts får människor plats att utvecklas

Det är över 30 år sedan Leif Andersson började tillverka kättingröjare för entreprenad- och jordbruksmarknaden, men för två år sedan sålde han den delen av verksamheten. Företaget går numera under namnet Ilsbo Parts och är främst inriktat på produktutveckling åt andra företag

Målet är alltid att skapa en produkt med bra kvalitet och en tillverkningsprocess som passar kundens önskemål, oavsett hur stor eller liten kunden är. I samband med försäljningen fick Leif banta verksamheten något, men förhoppningen är att kunna växa igen. Leifs filosofi är att ett företag måste vara redo i alla delar för att gå upp ett trappsteg. Han menar att det är så företag ser ut, man befinner sig på olika ”trappsteg” och för att gå upp ett måste hela verksamheten anpassas. På samma sätt tvingades han gå ner ett när han sålde. Ett trappsteg ligger enligt Leif på cirka 10-12 anställda för ett tillverkningsföretag.

– Produktionskapacitet, ekonomi, försäljningsvägar, investeringar och medarbetare, allt måste fungera och växla upp samtidigt om en tillväxt ska ge önskad effekt, säger Leif. För ett tillverkningsföretag är ett riktmärke att ha ungefär en medarbetare på kontoret per tio i produktion.

Leif är en person med lång erfarenhet av sin bransch, men han är inte den som vill stå i centrum. För honom är det viktigaste är att jobbet blir gjort och att det finns utrymme för alla att ta plats. Han försöker alltid plocka fram det bästa ur sina medarbetare.

– Vissa kan till exempel vara mycket kreativa och se lösningar i strukturerna, men kan behöva en knuff och förtroende för att våga ta steget att skissa upp lösningarna i en programvara.

Ilsbo Tools AB började tillverka kättingröjare för entreprenad- och jordbruksmarknaden i början av 1990-talet. År 2020 såldes produkten kättingröjare och dess tillverkning till Norska Tokvam AS. I och med försäljningen bytte företaget namn från Ilsbo Tools AB till Ilsbo Parts AB.

Leif Andersson driver Ilsbo Parts. Foto: Tomas Ahlström

För mer information

Tomas Ahlström, näringslivsutvecklare

0652-361 69, tomas.ahlstrom@nordanstig.se