MENY


På Forslins Trä är det full fart

Doften av trä är påtaglig när man stiger in i den stora industrilokalen i Harmånger. Inte så konstigt kanske när det är Forslins Trä som håller till där.

Det är många som kommenterar doften av trä när de kommer in i här, säger Kathrin Eriksson som är anställd. Torbjörn Henriksson som äger företaget säger att han själv inte känner doften längre eftersom han vistats så mycket i lokalerna.

Forslins Trä AB är ett familjeföretag som drivs av andra generationen och har sju anställda. De tillverkar bland annat stakkäppar, trälådor, markeringsstickor och emballagepall, men också måttbeställda pallar och lådor.

Ny spikrobot

För att öka produktiviteten köptes en spikrobot in relativt nyligen. Det är en investering som inte bara ökat produktiviteten och kvalitén på de pallar som tillverkas utan också minskat risken för arbetsskador. Det är lättare att rekrytera nya medarbetare nu när arbetsmomenten att manuellt bära och stapla tunga pallar försvunnit helt. Till investeringen fick företaget ett investeringsstöd på en tredjedel från Region Gävleborg.

Stabilt läge för företaget

Företaget har ännu inte drabbats av stora effekter av coronapandemin, kriget i Ukraina eller inflationen. Men inflationen kan snart komma att slå hårt generellt i samhället tror både Torbjörn och Kathrin.

– Men någon oro för den egna produktionen finns det inte skäl för i nuläget, säger Kathrin Eriksson. Vi får förfrågningar på långt mycket mer jobb än vi kan ta oss an.

Självförsörjande på värme med egna pellets

Företaget är självförsörjande på värme tack vare restprodukterna från tillverkningen. Av det spill som blir tillverkas pellets som sedan används för att värma hela den stora lokalen under vinterhalvåret.

– Vi ser över fler möjligheter till energieffektivisering och möjligheterna att minska klimatavtrycken, säger Torbjörn Henriksson.

Forslins Trä besöktes av näringslivsutvecklare Tomas Ahlström den 5 maj 2022.

Bilden visar en man och en kvinna i arbetskläder som står framför en pall lastad med träprodukter. I bakgrunden syns en industrirobot.

Torbjörn Henriksson och Kathrin Eriksson på Forslins Trä.

För mer information

Tomas Ahlström, näringslivsutvecklare

0652-361 69, tomas.ahlstrom@nordanstig.se