MENY


Färgsprakande textil ger lycka för många

Inte långt ifrån tågstationen i Gnarp ligger Wahlman Textil Import. Ägaren Viola Schavon välkomnar oss in i den grå byggnaden som på insidan sprakar av färg. Den stora butiken är nämligen fylld från golv till tak av tyger, mattvarp och garner från världens alla hörn.

Tygerna importeras från USA, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Belgien. Det välsorterade utbudet attraherar många målgrupper, med det gemensamma intresset för att skapa. 95 procent av kunderna är kvinnor men det tittar även in en del män.

I butiken i Gnarp finns tyger för alla tänkbara ändamål – allt från glittrande bröllopstyger till linnetyg för bland annat rollspel.

Eftertraktade lapptäckstyger

Men det är de amerikanska quilttygerna som drar mest kunder. Lapptäckstygerna importeras direkt från USA och står för nästan hälften av omsättningen.

För några år sedan utökade Viola sortimentet till att även innefatta garner. Hon började i liten skala hemma. När efterfrågan ökade fick även garnerna flytta in bland tygerna och utgör nu nästan en tredjedel av omsättningen.

Bastumössor poppis

För inbitna stickare kan besöket bland garner upplevas som att komma in i en välsorterad godisbutik. Ett av de lyxigare garnerna kommer från Japan och prislappen på det nystanet kan få vem som helst att häpna!

Såväl vana stickare som nybörjare kommer till butiken, och Viola märker trender i stickandet. För en tid sedan var det till exempel populärt att sticka bastumössor och nu har man tagit fram ett mönster till Gnarpsmössan som finns i butiken.

Pandemins påverkan

Företaget har påverkats av covid-19-pandemin på flera sätt. Före pandemin kom ofta bussar fyllda med kunder från hela Sverige till butiken i Gnarp. Nu besöker kunder fortfarande butiken men de kommer ensamma eller i mindre sällskap.

Tillgången på tyger har också varit problematisk under pandemin. När USA stängde ner samhället för att minska smittspridningen tog det tvärslut på tyger. Det fanns praktiskt taget inte en enda meter att trycka på.

Dubbla fraktkostnaden

När produktionen till slut kom igång blev Violas nästa problem att få hem tygerna till Gnarp. Sämre fraktmöjligheter på grund av stängda hamnar innebar dubblerade fraktkostnader. Leveranstiden blev dessutom betydligt längre än vanligt – tyger beställda i maj dök upp först i september.

Vad är nyckeln till er framgång?

– Efter drygt 20 år inom mode och design kan det vi håller på med, från ull till jacka, säger Viola. Det textila intresset och kunskapen är viktigt för oss.

Kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, ledningsutskottets ordförande Stig Eng, kommunchef Erik Hedlund och Mia Järliden, näringslivschef, tackar för besöket.

En kvinna står i en butik framför en vägg fylld av färgsprakande garnnystan.

Viola Schavon driver Wahlman Textil Import i Gnarp.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se