MENY


I Gnarp är sötsaker rena rama konsten

Det var tillfälligheter och ett sug efter en riktigt god pralin som gjorde att Annika von Schlieben för tolv år sedan började tillverka praliner. Annika hade länge letat efter någon som tillverkade en pralin precis så som hon önskade; mörka, krämiga och med härliga smaker.

På den tiden bodde Annika och hennes sambo Michael Wallin i Stockholm, men inte ens i huvudstaden kunde hon finna de rätta pralinerna. Av en tillfällighet trillade Annika över en bok om pralintillverkning och bestämde sig för att ta saken i egna händer. Boken blev starten och efter ett antal kurser och många timmars hårt arbete har Annika nu sin alldeles egna chokladfabrik och butik mitt i Gnarp, DarkPassion.

Olika rostning, olika smak

Det är just en passion för den mörka chokladen som Annika har. Och för hantverket. Att tillverka chokladpraliner för hand kräver gott om tid och en stor portion kärlek till hantverket. Men egentligen är det en hobby, var nu gränsen går, engagemanget är intensivt och stort.

Annika pratar kärleksfullt om sina framtidsplaner. Att ta fram sin egen råvara, mala kakaobönor för att nå de bästa smakerna. Hon har redan köpt in en melanger som är en slags bunke med två stenhjul. Melangern mal bönorna slätt och sedan tillsätts socker och kakaosmör. Bönorna har olika rostning för olika smaker.

Snygga askar efterfrågade

Framöver kommer vi alltså inte bara kunna köpa pralinen med den godaste fyllningen, utan också med exakt den rostning av bönan som önskas. Vi förstår att vi befinner oss i samma rike som viner, kaffe och andra utvecklade smakområden. Intrycket är att pralinmakeriet är en konstform och så mycket mer än bara en pralin att stoppa i munnen.

Tillsammans med sambon Michael Wallin driver Annika också pralinaskar.se. Intresset för tillverkning av praliner hemma ökar, och med det efterfrågan på snygga förpackningar. Här finns en jättepotential för företaget som nu behöver utöka lagerytan. Lagret ryms inte längre hemma i huset, därför söker Annika och Mikael nu en lättillgänglig lokal i Gnarp.

Det är Michael som är huvudansvarig för asksidan och de har också en deltidsanställd medarbetare och en på timme som rycker in när det behövs.

Ingen annanstans

Pralinerna är som sagt en hobby för Annika. Hon arbetar heltid på Ving med bland annat sökoptimering och marknadsföring. Jobbet utför hon sedan länge på distans och det var den möjligheten som gjorde att paret sökte sig norrut. De letade länge efter ett boende och när rätt hus dök upp kunde de inte tänka sig att bo någon annanstans.

Michael och Annika driver också ett gym i Gnarp. Det får bli ett framtida besök för oss som deltog. Kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, ledningsutskottets ordförande Stig Eng, kommunchef Erik Hedlund och Mia Järliden, näringslivschef tackar för att vi fick komma förbi.

Praliner i en glasmonter med en ask exklusiva praliner i tjusig ask på disken.
En kvinna i konditorklädsel  spritsar praliner på ett bakbord.

Annika von Schlieben driver DarkPassion i Gnarp.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se