MENY


Monster lockar kreatörer från hela världen

Kanske har Nordanstig fler entreprenörer per invånare i den kreativa sektorn än andra kommuner av samma storlek. House of Helsinglight i Vattlång är ett av Nordanstigs många kreativa företag. Med fötterna i den skapande näringen har de nått utanför kommungränsen och långt ut i världen.

Petra Shara Stoor och Fredrik Fernlund tar emot oss i sitt kombinerade hem och kreativa verkstad. Här driver de en FX- och makeupskola och på schemat finns makeup- och maskklasser där deltagarna får lära sig design, skulptering, formgjutning i gips och silikon, airbrush och handmålning. Resultaten är inte sällan skräckinjagande fantasifigurer och andra monster.

Hit söker sig intresserade från hela världen för den lite udda konsten att tillverka silikonmasker. Petra och Fredrik vill erbjuda en kreativ och inspirerande tillflyktsort, långt bort från storstädernas larm och stress. Här lockar de med kreativitet, kunskap och ett konstnärligt äventyr.

Internationell marknad

Det var tillfälligheter som gjorde att Petra och Fredrik slog sig ner i Nordanstig. I dag bor och bedriver de sin verksamhet i den vackra tegelbyggnaden som tidigare var Vattlångs skola.

Det som skulle bli House of Helsinglight började för Petras del med skelettkonsten och utbildning som make up-artist hos en av få som har specialiserat sig på face/off-silikonmasker. Det skulle visa sig finnas en internationell marknad för att sprida kunskapen och innan pandemin var kurserna i Vattlång fullbokade.

Problemet för House of Helsinglight har varit att hitta boende i närområdet till kursdeltagarna. Närhet till kurslokalerna är viktigt under tiden deltagarna är här. Internationella gäster vill under vistelsen också uppleva andra saker unika för vår trakt, som till exempel naturen.

Nytt spännande projekt

Tillsammans med maken Fredrik utvecklade Petra redan 2012 Midvinterglöd, ett spektakulärt skådespel med berättelser och mytomspunna sägner ur folktron. Det mycket uppskattade eventet genomfördes under fem år. Just nu ligger det på paus, men runt om i landet efterfrågas konceptet med Midvinterglöd och man genomför delar av det – eller ”små glödbitar” som Petra uttrycker det.

Just nu har Petra och Fredrik ett annat spännande projekt på gång. I nära anslutning till den kreativa verkstaden planerar de för boende i vad de kallar kuber i skogen, där Häxhuset är kronan i verket.

Unikt upplevelsekoncept

Häxhuset är ett upplevelsebaserat hus där gästen bokar hela konceptet en natt eller två. Huset reser sig på kycklingben med hjälp av hydraulik – dygnet tillbringas en bit ovan marken. Där serveras unik mat och unika upplevelser kopplade till häxan i folktron.

Hela konceptet är förstås unikt med arkitekt och ingenjörer med kunskap inom hydraulik redan inkopplade. Det lilla huset tillverkas i lera.

Det är ingen överdrift att säga att Petra Shara Stoor och Fredrik Fernlunds visioner för House of Helsinglight smittade av sig till oss som gjorde det här företagsbesöket; kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, ledningsutskottets ordförande Stig Eng, kommunchef Erik Hedlund och Mia Järliden, näringslivschef.

Vilka spännande projekt!

Montage av två bilder; den ena på skulpterat hus i lera, den andra på en kvinna och en man i en rokokosoffa.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se