MENY


Kakor från Jättendal på export

Visste du att ett av landets äldsta livsmedelsföretag har verksamhet i Jättendal? Försäljningen har fördubblats på ett år och nu är siktet inställt på Tyskland för Kronans speciella cederpepparkakor från Jättendal.

En eftermiddag i juli är det full fart i butiken när Näringslivsenheten tittar in hos Kronans i Jättendal. På hyllorna trängs olika sorters lokala produkter att fylla magen med, perfekta som gå bort-presenter eller varför inte till att skämma bort sig själv.

600 000 kakor om året

Ulf Broman, som tillsammans med sin fru Susanne, äger företaget berättar engagerat om olika projekt som han brinner för – allt med fokus på utveckling för bygden.

Kronans startades redan 1893 och är ett av Sveriges äldsta livsmedelsföretag. Den 1 juli 2019 slogs dörrarna till butiken i Jättendal upp och här bakas numera också de goda cederpepparkakorna. Ungefär 50 000 pepparkakor lämnar varje månad bakplåtarna. Försäljningen i butiken går också som tåget och har fördubblats från juni förra året till i år.

Fördubblad försäljning

Uppemot 100 personer stannar till varje dag, en del tittar men de allra flesta handlar med sig något. Just nu har Ulf och Susanne fokus på den tyska marknaden och att utveckla den traditionella burkens design.

– Kanske får burken en framskjutande plats på hyllan i vårt kök!, säger kommunens näringslivschef, Mia Järliden, som i sommar har besökt en lång rad företag i Nordanstig.

Vi ser fram emot att följa cederpepparkakornas resa på den tyska marknaden. Vem vet, det kanske är det första steget till framgångar på den stora Europamarknaden.

En man håller upp en kakburk i butik för lokalproducerad mat.

Ulf Broman visar upp en burk av Kronans pepparkakor som nu ska gå på export till Tyskland. Foto: Mia Järliden

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se