MENY


Dröm om annan vardag blev nytt möbelföretag

Vår näringslivschef Mia Järliden fortsätter sin resa genom Nordanstigs företagsamhet. Här är hennes nedslag hos kommunens nyaste möbelföretag – Spill Design.

Vem drömmer inte om att våga förändra sin vardag, att göra något annat? Drömmer om kreativa processer och att ta steget till det man har längtat efter.

Ylva Björnström och Monica Lindgren hade längtat länge, men inte riktigt vågat ta steget och flytta upp till sitt fritidsboende i Norrfjärden. Tillfälligheter gjorde att de hösten 2020 faktiskt fick sitt fasta boende här. Utan att någonsin ha tänkt tanken var det också tillfälligheter som gjorde att de startade möbelföretaget Spill Design.

Men vi tar det från början.

Mellanlandning i Norrfjärden

Efter mer än 20 års fritidsboende i Norrfjärden och fasta punkten i Stockholm bestämde de sig för att växla ner till ett mindre boende i Stockholm. Sagt och gjort, de sålde sitt hus och tittade efter ett mindre. Husförsäljningen gick supersnabbt, men det nya mindre huset blev försenat vilket resulterade i att de landade i Norrfjärden.

Spillmaterial i Gnarp

Sommaren flöt på som vanligt i stugan och till hösten började de greja hemma. De saknade ett nattygsbord – vad gör man då? Efter att ha botaniserat bland spillmaterialet hos Peter Sundström och hans företag Träförädling i Gnarp AB, åkte Ylva och Monica hem och ritade på ett bord. Med hjälp av Peter utvecklades inte bara ett samarbete utan också det lilla nätta nattygsbordet. Ett möbelföretag var fött i Nordanstig – Spill Design!

Ylva och Monica arbetar med spillvirke och annat återbruksmaterial så långt det är möjligt. Materialet styr vad som tillverkas och hur designen skapas. I huvudsak bygger det på spill och det utgår de ifrån redan i designen. Tänket genomsyras av enkelhet och compact living, och målgruppen var till en början yngre i storstäder.

Bredare målgrupp?

Men de första som köpte var ett äldre par med ett stort hus. Nu resonerar Ylva och Monica istället kring en bredare målgrupp och låter processen och resan med tillverkning visa dem hur målgruppen ser ut, kanske har de svaret om 2–3 år.

Spill Design arbetar i liten skala och vill ha delar av tillverkningen hemma. Ännu har Ylva och Monica en fot kvar i Stockholm, men hjärtat, kreativiteten, utvecklingspotentialen och den fasta punkten är här. Nyligen sa Monica upp sig från sitt fasta jobb i Stockholm och nu väntar framtiden här. Hon är fotograf och jobbar bland annat med ett spännande koncept, ”Art of works”. Smyg in på Träförädling och kolla, du kommer bli överraskad!

Monica och Ylva sitter i en soffa med två av sina nattygsbord framför sig på golvet.

Monica Lindgren och Ylva Björnström med sina egendesignade nattygsbord. Foto: Mia Järliden

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se