MENY


Sommarjobb till sönerna blev storinvestering

Sörfjärdens camping ägs och drivs sedan 2016 av Richard Brännström. I slutet av mars gjorde tjänstepersoner och förtroendevalda ett digitalt företagsbesök hos företaget och fick höra mer om verksamheten.

I maj 2016 köpte Richard Brännström Sörfjärdens camping som då var både sliten och nedgången. Innan dess hade den under några år varit sommarläger för barn och ungdomar, men när stormen Dagmar drabbade Gävleborg julen 2011 fick campingen stora skador. Det krävdes mycket arbete för att reparera och fräscha upp de lokaler som var värda att behålla. Några stugor revs och nya byggdes upp.

16 stugor och 100 husvagnsplatser

Campingen har idag 16 stugor med 4–6 bäddar i varje, kök, wc och dusch. Det finns 100 platser med eluttag för husvagnar och ett nyrenoverat servicehus. Dessutom finns minilivs, servering och minigolfbana och allt ligger ett stenkast från den långa badstranden och golfbanan. Det är inte heller långt till Trolska Skogen och andra aktiviteter.

Richard påstår själv att anledningen till investeringen var för att hålla sina söner med sommarjobb.

– Första året jobbade de med att renovera och nu tillhör de campingens servicepersonal och håller i ruljangsen. Vi har också några sommarjobbare till anställda.

Den senaste statistiken om turism och gästnätter från Umeå universitet visar att Nordanstig ökade antalet gästnätter mellan åren 2019 och 2020. Köpet av campingen passade bra in i den utveckling som sker i Sörfjärden och av Kustvägen.

– Många besökare som hittar ett smultronställe på sin semester kan tänka sig att flytta till den platsen, säger Richard. Jag är också engagerad i området Varpsand där vi nu har sålt nästan alla tomter och det byggs både fritidshus och åretruntbostäder.

Samhällsutveckling, exploatering och fastigheter viktiga frågor

Till vardags är Richard vd för Ljusdalshem och nu under en övergångsperiod även tillförordnad vd för Nordanstigsbostäder. Han äger också ett fastighetsbolag i Sundsvall.

Under företagsbesöket diskuterades samhällsutveckling, exploatering och fastigheter. Alla var överens om att Nordanstigskusten är attraktiv och har plats för fler bostäder.

Vid besöket deltog förutom Richard Brännström, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare, Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande, Tor Tolander, oppositionsföreträdare och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Sex röda gäststugor på rad med tallar i bakgrunden, Sörfjärdens camping, Gnarp

Campingen har 16 stugor med 4–6 bäddar i varje, kök, wc och dusch. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Tillväxt och service
hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se, 0652-361 68