MENY


Nu finns stöd för att bevara föreningshistorian

Din förenings historia är viktig. Nu kan vi erbjuda teknisk utrustning till föreningar som vill bevara sin historia genom att digitalisera dokument, berättelser och annan liknande.

Människor lämnar och har i alla tider lämnat spår efter sig. Det kan vara allt ifrån byggnader, odlingslandskap, hantverk och verktyg till de mest vardagliga ting. De här spåren är viktiga för vår förståelse för hur samhället fungerat och fungerar. Egentligen är spåren berättelser om livet.

Ofta finns skriftliga dokument och muntliga berättelser. Det här är förstås viktigt att dokumentera och bevara som en del i ett samhälles utveckling.

Digitaliserar historien

För att bistå i det arbetet kan vi nu erbjuda utrustning som underlättar arbetet med att dokumentera och digitalisera historiskt material.

Nyligen träffade vi Gnarps Hembygds- och fornminnesförening som ska digitalisera hembygdsgårdens historia. Helena Havela från kultur- och fritidsenheten gick igenom skannern som kan ta 80 dokument i minuten och testade utrustningen.

Dokumentera ljud

Förutom skanner finns podcastutrustning som kan användas för att spela in ljud och göra intervjuer, och en dokumentkamera för att fotografera bokuppslag.

– Vi hoppas att den här möjligheten underlättar för föreningar som vill digitalisera och bevara sin verksamhets historia, säger Helena.

Föreningar som vill låna hela eller delar av utrustningen kan höra av sig till Helena Havela.

Man och kvinna arbetar med en dokumentskanner.

Anders Skelander och Camilla Karlsson från Gnarps Hembygds- och fornminnesförening testar skanningsutrustningen.

För mer information

Helena Havela, handläggare
0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se