MENY


Gammaldags skoldag tradition i Ilsbo

Det är inte så lätt att skriva med krita på en griffeltavla eller forma snirkliga bokstäver med kol på papper. Men barnen i förskoleklassen och årskurs ett på Ilsbo skola klarade det galant när det var gammaldags skoldag på hembygdsgården.

Gammaldags skoldag är en tradition på Ilsbo skola sedan många år. Skolan samarbetar med Ilsbo hembygdsförening som tar emot eleverna på hembygdsgården. Byggnaden var tidigare byns skola och låg på en annan plats alldeles i närheten, men flyttades 1967 för att efter restaurering bli hembygdsgård istället.

Lektion och visning av hembygdsgården

På trappan tog Marie Svensson och Sören Nilsson från hembygdsföreningen emot barnen som delades in i två grupper: en grupp som blev visade runt och en som hade en gammaldags lektion. Grupperna bytte sedan aktivitet.

Malin Norling är klasslärare för ettorna och höll i en av lektionerna. Eleverna tittade på de gamla skolplanscherna som sitter på väggarna med bilder på bland annat kor, höns och olika växter. De fick prova att skriva med gammaldags stil med kolkrita på papper och med krita på griffeltavla.

Malin berättade om hur det var i skolan förr, att alla gick i skolan sex dagar i veckan för att lära sig läsa, skriva och räkna. Hon berättade också att det blev skolplikt i Sverige för ungefär 200 år sedan, men att många barn slutade skolan tidigare för att börja arbeta.

Skollunch

Flera av barnen var gammaldags klädda och hade med sig egen ”lunch” – precis som det var förr: en flaska mjölk och smörgås inslagen i papper (skollunch serverades som vanligt på skolan efteråt).

Sören Nilsson var elev på skolan innan den togs ur bruk 1953. Han hade flera minnen från skoltiden att dela med sig av, till exempel hur kallt det var att besöka dasset på vintern!

En trappa upp finns den gamla lärarbostaden bevarad, en liten kammare där lärarinnan bodde. I garderoben finns gammaldags kläder som man kan tänka sig att lärarinnan kan ha haft.

Lära sig genom att se och uppleva

Ettorna hade pratat en del om hur det var i skolan förr inför besöket på hembygdsgården. De hade också fått i läxa att prata med en äldre person om hur det var när han eller hon gick i skolan.

– Med en gammaldags skoldag får barnen uppleva hur det var. De lär sig mer när det är praktiskt. Vårt mål är att eleverna ska få med sig kunskap om och förståelse för hur det var i skolan förr, säger Malin Norling.

Lektionen var det mest bästa med dagen tyckte eleverna. Men det var spännande att titta in i bakstugan också där det bakades hällbröd samma dag.

Elever och lärare går på led in i en gammal skolbyggnad.

Foto: Nordanstigs kommun

Elever sitter i ett glassrum under en lektion. Längst fram vid svarta tavlan står en kvinnlig lärare. Flera elever räcker upp handen.

Foto: Nordanstigs kommun

Elever går med sin lärare framför en gammal skolbyggnad.

Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Malin Norling, lärare 1–3

0652-360 00, malin.norling@nordanstig.se