MENY


Nya åtgärder för balans i budgeten

Trots ett tidigare åtgärdspaket inom stöd- och omsorgsverksamheten pekar prognoserna mot fortsatt underskott 2024. Nu får alla verksamheter i uppdrag att se över sina kostnader.

Under tisdagens kommunstyrelsesammanträde beslutades om en genomlysning för att se över kommunens kostnader. Målet är att nå balans i den kommunala ekonomin under budgetåret 2024. Sedan tidigare har beslut fattats om effektiviseringar och intäktsökningar inom Stöd och omsorg som i nuläget visar ett prognosticerat underskott på 23 miljoner kronor. Då handlade det om avgifter för främst serviceinsatser och att sluta utföra vissa tjänster.

Åtgärderna inte tillräckliga

Nu bedöms de åtgärderna inte vara tillräckliga. Kommunchef Erik Hedlund får därför i uppdrag att skyndsamt se över kostnaderna i alla verksamheter. Förslagen ska presenteras vid kommunstyrelsens sammanträde i juni.

Den sammanlagda prognosen för helåret 2024 och kommunens samtliga verksamheter är i dag minus 2,8 miljoner kronor. För att nå budgetens överskottsmål på två procent krävs effektiviseringar på drygt 17 miljoner kronor.

– Det är klart att det kan kännas svårt att hitta lösningar, det påverkar våra invånare. Men jag tror att vi kan göra det här på ett sunt sätt och ändå behålla vår förmåga att utföra bra verksamhet, säger Erik Hedlund.

Långsiktiga effektiviseringar

Förvaltningen får också i uppdrag att ta fram förslag på effektiviseringar som sträcker sig bortom innevarande budgetår.

– Inget talar för att statsstöden till kommunerna kommer att ligga kvar på dagens nivåer. Vi kommer också att få högre kostnader i ett nytt särskilt boende med fler platser. Kombinationen kostnadsökningar och en osäker skatteunderlagsprognos gör att vi måste förbereda oss för tuffare tider, säger kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg.

Förslag på åtgärder som ska ge mer långsiktiga effekter väntas presenteras för kommunstyrelsen i höst.

Färgglad kulram med en människa i bakgrunden.

För mer information

Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande
073-041 67 81, ola.wigg@nordanstig.se

Erik Hedlund, kommunchef
0652-360 89, erik.hedlund@nordanstig.se