MENY


Möten och intressanta samtal på Kulturtinget

Kulturens betydelse för samhällsutvecklingen var temat när Region Gävleborg i samarbete med Nordanstigs kommun i lördags arrangerade Kulturting Gävleborg 2024 i Bergsjö – en dag med plats för många möten och diskussioner.

– Kulturtinget är ett forum för att kulturverksamma, politiker och tjänstemän ska mötas för att både diskutera och lyfta fram kulturens betydelse för ett samhälle, säger Barbro Björklund, kulturutvecklare.

Dagen invigdes av ledningsutskottets ordförande Lars Hed och Frida Ståhl, ordförande i kompetensnämnden, Region Gävleborg. Konferencier under dagen var Cecilia Olsson, museipedagog på Hälsinglands museum. För musiken i foajén stod Nordanstigs Kulturverkstad.

Paneldiskussion om kulturens förutsättningar på landsbygden

På programmet stod bland annat en paneldiskussion om kulturella och kreativa branschers överlevnadsstrategi på landsbygden. I den diskussionen deltog flera lokala kulturutövare, bland andra Maya Lindh, regissör, skådespelare, projektledare och pedagog med rötterna i Bergsjö där hon också är verksam med bland annat projektet Filmstigen.

– Film- och teaterverksamhet saknades när jag växte upp. Nu vill jag genom Filmstigen ge den möjligheten till unga. Jag får jobba med mina egna verktyg och samtidigt ge tillbaka och det är verkligen inspirerande att träffa alla ungdomar. Här finns ingen ”kulturindustri” eller tävling, man är mer tillåtande än i en större stad.

Betydelsen av att ge landsbygdens barn och unga möjlighet att ta del av kulturupplevelser lyftes fram av flera under panelsamtalet. Andra ämnen som togs upp var vikten av finansiering och den stora betydelsen som ideellt arbete har för att kulturen ska hållas levande på landsbygden.

Seminarier, workshop och musik

Andra programpunkter var en paneldebatt om vilken roll kultur och konst spelar, men också seminarier om till exempel kulturens roll och nytta för samhällsutvecklingen, blomstrande biografer på landsbygden och hur kulturmöten kan bidra till att skapa kreativa studenter.

En trappa ned på Bergsjögården höll Trollet Ingelman Åslund i en kreativ workshop där den som ville kunde prova tryckkonst. Dagens sista programpunkt var musik med Sigge Hill och Robert Viltok.

Bland deltagarna var enigheten stor: det är viktigt att få möjlighet att mötas och diskutera kulturen och dess förutsättningar. Nästa Kulturting kommer att hållas 2025 i Gävle.

En kvinna och en man står på en scen och inviger en konferens.  Framför scenen sitter publiken.

Ledningsutskottets ordförande Lars Hed och Frida Ståhl, ordförande i kompetensnämnden, Region Gävleborg inviger Kulturting 2024. Foto: Nordanstigs kommun

Fem personer sitter i varsin fåtölj på en scen och diskuterar. Till vänster står en kvinna som är samtalsledare.

Paneldiskussion om kulturella och kreativa branschers överlevnadsstrategi på landsbygd. Foto: Nordanstigs kommun

En man står på en scen och håller ett föredrag. Bakom honom syns en bioduk där en presentation med text visas.

En av föredragshållarna var Pelle Amberntsson, utredare och analytiker vid Myndigheten för kulturanalys. Han redogjorde för forskning om kulturens nytta i samhällsutvecklingen. Foto: Region Gävleborg

En kvinna står och pratar med en man. I bakgrunden syns ett bord med böcker och LP-skivor som är till salu.

Många möten och intressanta samtal under dagen. Foto: Nordanstigs kommun

En grupp människor sitter runt ett bord. De ska lära sig hur man gör konsttryck. En person står intill bordet och visar hur de ska göra.

Trollet Ingelman Åslund håller kreativ workshop i tryckkonst. Foto: Nordanstigs kommun

Porträttbild av en man. I bakgrunden syns en biosalong.

Frédéric Thiabaud, kulturstrateg på Region Gävleborg, en av arrangörerna bakom Kulturtinget. Foto: Nordanstigs kommun

Två kvinnor sitter i en biosalong och tittar mot kameran. Bakom dem står en kvinna utklädd till häxa och en annan kvinna utklädd till en fé.

Jenny Norberg, enhetschef för Kultur och fritid och Barbro Björklund, kulturutvecklare ledde paneldiskussionen om kulturella och kreativa branschers överlevnadsstrategi på landsbygden (i bakgrunden Aska Etter och Tandfén från Trolska skogen). Foto: Nordanstigs kommun

En äldre kvinna stå på en scen och lämnar över en stafettpinne till två andra kvinnor.

Carin Walldin, ordförande i kulturrådet lämnar över stafettpinnen till Helene Börjesson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun och Petra Jonsson, bibliotekschef. 2025 är Gävle kommun värd för Kulturtinget. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Barbro Björklund, kulturutvecklare

0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se

 

Jenny Norberg, enhetschef Kultur och fritid

0652-362 38, jenny.norberg@nordanstig.se