MENY


Nu startar jättebygget i Bergsjö

Med en guldskopa togs officiellt de första spadtagen för en investering i våra äldre medborgare och på medarbetarna i omsorgen. Våren 2026 ska det toppmoderna särskilda boendet stå klart.

På måndagen togs officiellt det första skoptaget för bygget av Nordanstigs nya och toppmoderna boende för äldre. På plats fanns kommunledning med kommunstyrelseordförandena i spetsen, representanter för byggaren JSB Construction AB, tjänstepersoner och media.

"Sjöutsikt från de flesta våningar"

Ceremonin inleddes av kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg som konstaterade att behovet av fler platser i särskilt boende har varit mångårigt. Platsen för bygget – strax väster om Sörgården i Bergsjö, med dagverksamhet – är väl lämpat och blir naturligt ett område för de äldre, sa han.

– Och att vi får upp byggnaden på höjden är ingen nackdel. Vi kommer att få sjöutsikt från de flesta våningsplanen. Det här ser vi jättemycket fram emot.

Trivsel och god arbetsmiljö

Han prisade också samarbetet mellan de styrande partierna för att snabbt ha kommit fram till en byggstart. Både han och kommunstyrelsens förste vice ordförande, Lars Hed, lyfte fram kommunchef Erik Hedlunds arbete för att processen gått så fort.

Lars Hed talade om svårigheterna att bemanna i omsorgen, ett problem som de flesta kommuner brottas med. Det nya boendet är inriktat på hemkänsla för våra äldre och trivsel och en god arbetsmiljö för medarbetarna. Han tog vid på spåret att det nya huset får flera våningar:

Guldfärgad skopa

– Att bygga tio tusen kvadratmeter tar väldigt mycket plats. Vi har också haft ett annat fokus, och tyckte att det var viktigt att ha ett koncept för att kunna bedriva effektiv vård. För det är bekymret vi kommer att ha i framtiden, vi kommer inte att ha händer så att det räcker, sa Lars Hed.

Första skoptaget gjorde Ola Wigg i en grävlastare och med en guldfärgad skopa. Lars Hed tog över spakarna innan församlingen skålade för bygget i alkoholfritt bubbel.

Planen för Bergsjös nya boende är att det ska vara inflyttningsklart andra kvartalet 2026. Redan i slutet av augusti ska väggarna börja resas. Kostnaden för det nya boendet beräknas till 356 miljoner kronor.

Hand håller ett glas bubbel och i bakgrunden byggjobbare i gula varselvästar.

För mer information

Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande
073-041 67 81, ola.wigg@nordanstig.se

Lars Hed, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
076-319 41 93, lars.hed@nordanstig.se

Alexandra Forslund, verksamhetschef
0652-361 40, alexandra.forslund@nordanstig.se