Föreningsbesök hos ”Ugga” – ungdomsgården på övervåningen
Varje lördag kväll är ungdomar i åldern 13–18 år välkomna till ungdomsgården i Hassela. Den här lördagen dyker tolv ungdomar upp och de har många olika aktiviteter att välja på: spela VR, testa retrospel, spela pingis, fixa naglar, spela kort och lägga pussel.
Ungdomsgården i Hassela har funnits i 30 år men med ett uppehåll under ett par år. På initiativ av en grupp ungdomar kom verksamheten igång igen 2017 – de saknade en plats att träffas på.
Ungdomsgården drivs av ideella krafter och har blivit en viktig mötesplats för ortens unga precis som de själva ville. Lördagen den 16 mars besökte Kent Hammarström, ordförande i kommunfullmäktige, Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och Helena Havela, handläggare på Kultur och fritid verksamheten.
Tidigare arrangerades olika aktiviteter för unga i lokalen Stjärnan vid idrottsplatsen i Hassela, men 2016 startades ungdomsgården på Hasselagårdens övervåning.
Varifrån kommer namnet?
Hur kom namnet ”Ugga öppe på Bötten” till? I Bergsjö fanns en ungdomsgård som hette ”Källarn” och ungdomarna i Hassela ville ha ett liknande namn på sin ungdomsgård. ”Öppe på bötten” är ett gammalt uttryck på Hasselamål för övervåning, så ”Ugga öppe på Bötten” fick det bli, alltså ungdomsgården på övervåningen.
Eldsjälarna finns men fler engagerade behövs
Maja Wikström är en av de krafter som ser till att det händer saker på Ugga. Hon var själv där mycket under tonåren och har fortfarande ett stort engagemang och hjälper till vid till exempel olika utflykter. Hon har också hållit i en uppskattad buggkurs.
Helene Näslund har drivit ungdomsgården och dess aktiviteter i många år. Hennes egna barn slutade vara där för länge sedan, men Helenes engagemang har fortsatt. Linda och Tomas Wintherflykt är två föräldrar som precis börjat engageras sig i verksamheten. Det här är deras första kväll som ansvariga på ungdomsgården.
– Eftersom antalet unga i Hassela blivit färre har också de föräldrar som kan engagera sig minskat, säger Helene Näslund. Det kan ibland vara svårt att få ihop bemanningsschemat på lördagarna så vi behöver bli fler som hjälper till. Självklart är andra vuxna än ungdomarnas föräldrar välkomna att engagera sig.
Kent Hammarström berömmer verksamheten.
– Det är fantastiskt att det finns saker för ungdomar att göra och det är så viktigt att det finns ideella krafter som ställer upp.
För mer information
Helena Havela, handläggare
0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se