MENY


Nu blir din gamla möbel ny plast

Nu återvinns inte bara förpackningar av plast. Hinkar, leksaker och trädgårdsmöbler av materialet sorteras nu och blir ny plastråvara till miljöns stora glädje.

Äntligen! Med start den här veckan sorterar vi ut plast som tidigare gått till förbränning och blivit värme. Hinkar, backar och lådor, utemöbler, papperskorgar, tvättkorgar och pulkor i plast är exempel på produkter som nu återvinns och blir till ny plast. Även mjuk plast som inte är förpackningar återvinns.

Alltmer plastavfall

Insamling sker precis som tidigare på våra återvinningscentraler på Homon och i Hassela. De får alltså inte lämnas på återvinningsstationerna runt om i vår kommun. Där lämnas bara förpackningar.

Varför gör vi det här då?

Plastanvändningen och därmed mängden plastavfall har ökat. Exempelvis sattes år 2019 nästan 1,3 miljoner ton plastråvara på den svenska marknaden. Det är drygt 120 kilo plast per person och år och innebär såklart mer plastavfall.

Förbränning = växthusgaser

Det orsakar stora problem för djur, människor och miljö. Majoriteten av skräpet i våra marina miljöer kommer från land och följer med i dagvatten och bäckar ut i sjöar och hav.

Rätt sorterat kan mer plast återvinnas och bli nya plastprodukter i ett slags kretslopp istället för att förbrännas. Att få värme är visserligen bra, men förbränning innebär också utsläpp av växthusgaser.

– Det här har vi velat göra länge, tekniken för att återvinna den här typen av plast är ganska ny. Men nu kan vi även återvinna plast som inte är förpackningar – äntligen får vi säga! säger Jimmy Nilsson som är avfallschef.

Några tumregler:

  • Saker som består av fler material än plast ska inte läggas i plastcontainern på återvinningscentralen, som bilbarnstolar, resväskor och mc-hjälmar.
  • Återvinningsprocessen klarar plastsaker som är ”större än en knytnäve”.
  • Mindre plastföremål läggs i soppåsen för restavfall (gröna tunnan).
  • Plastförpackningar lägger du i behållarna på återvinningsstationerna precis som tidigare.
  • Kom ihåg att du aldrig får lägga plastföremål som inte är förpackningar i återvinningsstationernas containrar.

Med Sorteringsguiden sorterar du rätt Länk till annan webbplats.

Skylt med texten plast, hårdplast och mjukplast. Under står det förpackningar överstruket.

Leta efter den här skylten på våra återvinningscentraler när du sorterar plastprodukter som inte är förpackningar!

För mer information

Jimmy Nilsson, enhetschef
0652-362 26, jimmy.nilsson@nordanstig.se