MENY


Laddning inför nationella prov

Förra veckan genomförde årskurs 6 årets första nationella prov. Som uppladdning inför en tuff dag erbjöds Gnarps skolas elever frukost på morgonen och energigivande pulspass under dagen.

Nationella proven genomförs i årskurs 3, 6 och 9. När det gäller årskurs 6 och 9 finns fastställda datum eftersom proven ska genomföras samtidigt i hela landet. Först ut på året var provet i ämnet svenska. Eftersom proven genomförs under långa pass har eleverna fått ta med sig mellanmål i form av frukt och fika. Nytt för i år på Gnarps skola är att man istället börjar dagen med gemensam frukost.

– Många elever åker skolskjuts och kliver upp tidigt på morgonen. Det är lätt att hoppa över frukosten i morgonstressen. Att skolan bjuder på frukost säkerställer att alla har fått i sig något och får en bra start på dagen. Samtidigt slipper vi diskussioner om vad de får ta med för sorts fika, säger Gnarps skolas rektor Katrinne Bylund.

Pulshöjande energi

För att eleverna skulle hålla sig alerta hela dagen genomfördes ett pulspass tillsammans med skolans trivselledare Anna Uhlin.

– Pulshöjande pass påverkar både inlärning och välbefinnande. Vi jobbar med aktiva pauser varje dag men under dessa provdagar känns det extra viktigt med rörelse, säger Anna Uhlin.

Rättvis bedömning

Nationella prov är obligatoriska prov som är till för att ge elever samma förutsättningar att visa vad de kan. De är tänkta att vara ett stöd för läraren i bedömningar och betyg.

– Resultaten på de nationella proven är viktiga för att se om vi undervisat mot skolans mål, både lokalt och nationellt. Samtidigt är det viktigt att avdramatisera detta med nationella proven. De är en del av det systematiska kvalitetsarbetet, säger Katrinne Bylund.

Fler prov under våren

Nästa provomgång är 17 och 19 april då ämneskunskaperna i engelska prövas. Sist ut är proven i matematik som genomförs 24 och 26 april. Vid alla tillfällen kommer skolan erbjuda både frukost och rörelsepass.

– Självklart skulle vi vilja erbjuda frukost till alla elever varje dag i skolan. Tyvärr är det en kostnadsfråga och inget vi har råd med just nu, säger Katrinne Bylund.

Under nästa läsår kommer liknande aktiviteter genomföras på alla kommunens skolor.

Mejja, Cindra och Märta kör pulspass.

Några av eleverna som passade på att fylla på med lite frukost innan proven var Billy, Robbie och Fabian.

För mer information

Katrinne Bylund, rektor
0652-360 75, katrinne.bylund@nordanstig.se