MENY


Källkritikens dag – var skeptisk!

Vad är sant och vad är falskt? Det är faktiskt inte så lätt att veta i tider av informationspåverkan, sociala medier och AI. Därför är det viktigt att ha ett kritiskt öga till vad du läser, ser och hör.

Att kunna granska och värdera information är en viktig egenskap i dagens medielandskap. De senaste årens alltmer spända säkerhetsläge med krig i vår relativa närhet och ständig informationspåverkan ökar behovet av ett kritiskt förhållningssätt.

Är det rimligt?

I dag är det Källkritikens dag, en dag som instiftats av bland andra Internetstiftelsen för att öka medvetenheten på nätet och förmågan att kolla källan helt enkelt.

Så var börjar man? Myndighetssidor på nätet är ett bra ställe, som exempelvis krisinformation.se. De har kontrollerad och bekräftad information från flera myndigheter. Etablerade mediekanaler som public service är andra trovärdiga källor.

När du googlar eller läser något i exempelvis sociala medier, fundera kring rimligheten i påståendet. Väcker det starka känslor minskar ofta den källkritiska förmågan.

Dela inte om du inte vet!

Men felaktigheter och rykten förekommer inte bara i digitala kanaler. Rykten har sannolikt funnits lika länge som människan.

Prata med ditt barn om varför det är viktigt att tänka kritiskt och att inte sprida rykten. Dela bara om du vet att det är sant. Kanske är det också läge att du som är ung tar ett snack med föräldrarna. Källkritik är kanske inte deras starkaste gren. Vi behöver alla nämligen samma sak; att vara med skeptiska.

Några saker att hålla i minnet

  • Avsändare av information har ett syfte. (Den här texten syftar exempelvis till att öka medvetenheten om källkritik)
  • Varför finns informationen? (Vill någon sprida åsikter eller information?)
  • Vem tjänar på att informationen sprids?
  • Verkliga händelser kan avsiktligt vara missvisande genom att avgörande fakta utelämnas eller är falska.

Bra källor för att vässa din förmåga till källkritik

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Myndigheten för psykologiskt försvars sida Bli inte lurad.se Länk till annan webbplats.

Internetstiftelsens sida Internetkunskap.se Länk till annan webbplats.

Nationalencyklopedins sida om källkritik Länk till annan webbplats.

Närbild av en ung man som tittar genom ett förstoringsglas.

Verkar informationen inte riktigt rimlig? Då är det läge att titta lite djupare. Jämför informationen med andra källor. Finns den inte på annat håll; var extra försiktig!